Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera A

Dictionar tehnic – litera A

A
(Unit.) Simbol pentru amper.

Aba
(Text.) Tesatura groasa, prelucrata la piua, de obicei alba, obtinuta numai din lana si din alt par de animal.

Abaca
1.(Arh.) Piesa de piatra (sau de lemn, la coloane de lemn) asezata, uneori, peste capitelul unei coloane, pe care se reazema arhitrava. 2.(Mat., Tehn.) Reprezentarea grafica, intr-un plan, a variatiei unei marimi in functiune de doi parametri variabili, folosind o familie de curbe. Intr-o abaca, care este o diafragma cu doi parametri, fiecare curba a familiei reprezinta legatura dintre marimea considerate si unul dintre parametri, cand celalat este constant. Vezi si Nomograma.

Abajur
(Gen.) Dispozitiv care abate lumina unei lampi in directia dorita.

Abanos
(Lemn) Lemnul arborelui cu acelasi nume, foarte durabil, avand duritatea si greutatea specifica mari, textura fina si frumoasa, culori inchise pana la negru.

Abataj
1.(Lemn) Operatia de doborare a arborilor.
2.(Mine) a. Locul de munca in care se extrage o substanta minerala utila solida sau o roca, dintr-un zacamant. b. Operatia de taiere, respectiv de detasare a unei substante minerale utile sau a unei roci dintr-un zacamant. 3.(Nav.) Operatia de inclinare longitudinala sau transversala a unei nave de mic tonaj, pentru a scoate din apa o parte din carena, in vederea repararii, a curatirii sau a piturarii.

Abataj frontal
(Mine) Abataj cu front lung.

Abatere
1.(Metr.) Diferenta dintre valoarea masurata a unei marimi si valoarea ei reale. 2.(Nav.) Operatia de intoarcere intentionata a prorei unei nave intr-o anumita directie. 3.(Tehn.) Diferenta dintr-o dimensiune realizata pentru o piesa si dimensiunea ei prescrisa. 4.(Tehn. Mil.) Distantele dintre planele care trec perpendicular prin tinta si punctual de explozie al unui proiectil.

Abatere de la axa
(Metr.) Distanta dintre axa teoretica a unei piese dintr-o constructie metalica (reprezentata pe schema geometrica a constructiei) si axa care trece prin centrul de greutate al piesei sau al grupului de nituri de prindere a acesteia.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Comments are closed.