Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera B

Dictionar tehnic – litera B

Baba
(Constr.) a. Grinda de lemn asezata in lungul unui zid, care serveste ca reazem pentru fermele unui acoperis sau pentru grinzile transversale ale unui planseu de lemn. b. Piesa care face legatura intre suprastructura si infrastructura unui pod de lemn, constituita din una sau din doua grinzi ecarisate sau cioplite, asezate pe capul pilotilor sau direct pe zidaria infrastructurii.

Baie
(Arh.) Local sau incapere, inzestrate cu instalatii si cu ustensile pentru imbaiat.

Balama
(Constr.) Piesa metalica, compusa din doua bucati mobile una fata de cealalta, folosita pentru a lega un panou de un cadru fix, astfel incat sa permita panoului o miscare de rotatie in jurul unei laturi a cadrului.

Balansarea treptelor
(Constr.) Modul de dispunere a treptelor unei scari, astfel incat variatia latimii treptelor la intoarcerea scarii sa se faca progresiv.

Balast
Denumire data unui amestec natural de nisip si pietris, folosit ca atare sau cu unele amendamente ca agregat la prepararea betoanelor.

Balcon
Platforma accesibila scoasa in afara fatadei unei constructii.

Baldachin
(Arh.) Acoperamant de panza, de lemn etc., cu elemente decorative peste un pat, tron etc., sustinut de coloane sau in consola.

Balustrada
(Constr.) Panou vertical de circa 0,80-1,20 m inaltime, plin sau cu goluri, executat din lemn, metal, piatra, zidarie (sau obtinut prin combinarea acestora), asezat pentru a impedica accesul dincolo de el (la marginea unor constructii: balcon, scara, sosea etc.), sau pentru a forma o trecere obligatorie (la ghisee, la peroanele garilor etc.).

Balustru
(Constr.) Stalp scurt, profilat, in forma de corp de revolutie, de piatra sau de lemn, care face parte dintr-o balustrada.

Bandon
(Constr.) Bolta cu latimea relativ mica, prin care se termina capatu liber al unui portal de tunel si a carui arhivolta libera formeaza ancadramentul intrarii in tunel si realizeaza, impreuna cu timpanul si cu coronamentul, decoratia arhitectonica a intrarii tunelului.

Bar
Unitate de masura a presiunii atmosferice egala cu 100 kPa (kiloPascali).

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8

Comments are closed.