Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera C

Dictionar tehnic – litera C

Cabana
(Constr.) Cladire, construita de obicei din lemn, folosita pentru adapostirea persoanelor care urmeaza sa fie gazduite pe termen scurt in regiunea in care este instalata cabana.

Cablu
Fir; Element liniar de constructie incapabil sa preia eforturi de incovoiere dar foarte capabil sa preia eforturi axiale.

Caciula
(Constr.) Aparatoare asezata deasupra unui cos de fum sau unui canal vertical de ventilatie, pentru a preveni caderea in interiorul lor a unor corpuri, a placii sau a zapezii, cum si pentru a activa tirajul prin crearea unei depresiuni la gura lor.

Cadastru
Document administrativ (plan parcela, matrice cadastrala etc.) care permite identificarea proprietatilor fiecarei asezari urbane.

Caiet de sarcini (specificatii tehnice)
Este documentatia scrisa care insoteste proiectul tehnic elaborat de proiectant si care detaliaza conditiile tehnice de executie si de montaj a lucrarilor.

Cal
(Constr.) Grinda care formeaza coama scheletului unui acoperis de casa taraneasca. (= Saua casei).

Calaret
(Constr.) Vergea de otel-beton, scurta, adaugata intr-un element de beton armat pentru a prelua o parte din fortele interioare de intindere, intr-o anumita regiune a acelui element.

Calcan
(Constr.) Zidul exterior al unei cladiri, fara nicio deschidere sau fereastra. De obicei, calcanele se executa la limita dintre doua parcele vecine.

Calcio vecchio
(Arh.) Suprafata cu asperitati pe pereti, dand jocuri usoare de umbre si lumini.

Caldura de hidratare
Energia termica degajata in timpul reactiei ciment-apa cand incepe formarea gelurilor solide specifice cimentului intarit.

Cale de acces
Fasie de teren amenajata pentru a permite circulatia oamenilor si vehiculelor.

Camasuiala pilotilor
(Constr.) Tub de metal folosit la pilotii confectionati pe loc si care serveste la sprijinirea peretilor.

Canat
Panou mobil al unei usi. Termen echivalent: foaie de usa.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8

Comments are closed.