Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera D

Dictionar tehnic – litera D

Dala
Lespede, piesa de mari dimensiuni din piatra naturala sau artificiala, cu una din dimensiuni relativ redusa in raport cu celelalte doua.
(Constr.) Placa poligonala (de obicei dreptunghiulara sau patrata), folosita la executarea de pardoseli si la captusirea zidurilor; se confectioneaza din piatra naturala, din produse ceramice, din beton etc.

Dalaj
(Constr.) Ansamblul dalelor care alcatuiesc o pardoseala sau un pavaj.

Decantare
Proces de sedimentare a particulelor solide dintr-un fluid incarcat cu suspensii solide, in urma caruia rezulta un material ingrosat depus pe fundul recipientului, deasupra caruia se separa faza lichida, limpede sau purtand inca suspensii fine sau coloidale. Decantarea este folosita ca procedeu de purificare a apei potabile sau industriale, in unele procedee de curatire a argilei de impuritati etc.

Decantor
Recipient folosit (de ex. in statiile de epurare) pentru a permite solidelor dintr-un lichid sa coboare catre suprafata sa inferioara.

Decapare
Operatie de curatare de impuritati de tipul hidrocarbonatilor (grasimi, uleiuri, etc) o suprafata metalica, in vederea unei executiei unei suduri sau lipiri.
(Constr.) Operatia de taiere sau de sapare si indepartare a unui strat superficial de pamant de pe un teren.

Dedurizatoarele
Filtre care au capacitatea de a reduce cantitatea de calciu si magneziu din apa – cele doua elemente stau la baza duritatii apei. Dedurizatoarele sunt in general de doua tipuri: magnetice si cu rasini. Primele pot fi folosite si pentru sursa de apa potabila spre deosebire de cele cu rasini care sunt folosite exclusiv pentru dedurizarea apei folosite la uzul menajer (masini de spalat, centrale termice etc).

Deformatie
Deplasarea raportata la unitate de lungime; Deformatia unghiulara — masura schimbarii marimii unghiului drept a unui element infinitesimal cu forma initiala rectangulara; Deformatiile se mai numesc si deplasari specifice si reprezinta corespondentul infinetesimal al deplasarii (marime finita).

Deformatie plastica
Deformatie care nu se anuleaza atunci cand incarcarea inceteaza (se mai numeste si deformatie remanenta).

Pages: 1 2 3 4

Comments are closed.