Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera M

Dictionar tehnic – litera M

Macheta
Reproducere geometric asemenea, in general la scara redusa dar putand fi uneori de aceeasi marime sau chiar mai mare decat obiectul pe care il reprezinta. Machetele folosite la studiul unor rezolvari tehnice (machete de studiu), la prezentarea unor lucrari in proiect sau executate (machete de prezentare) sau la incercari de diferite feluri (modele). Termen echivalent- model.

Mai
Unealta manuala pentru compactarea materialelor granulare sau constituite din bulgari (pamant, pietris etc. ), compusa, de regula, dintr-o greutate din fonta sau otel, uneori din lemn, prevazuta cu un maner terminat la partea superioara cu o traversa care permite apucarea cu ambele maini. Maiul se utilizeaza prin ridicarea pana la o anumita inaltime, urmata de lasarea sa in cadere libera.

Mana curenta
Margine superioara, continua, a unui parapet de balcon sau mai ales de scara, care serveste mainii drept sprijin atunci cand se sta sau se circula pe langa parapet.

Manopera
Munca manuala depusa pentru efectuarea unei lucrari; plata pentru aceasta munca.

Mansarda
Cat locuibil amenajat in spatiul acoperisului. Caracteristic pentru spatiile in mansarda este ca ele au portiuni de pereti si de tavan inclinate pentru a se inscrie in gabaritul acoperisului si se poate intinde pe o suprafata reprezentand maximum 60% din suprafata nivelului (catului) inferior.

Marca
1. Expresia numerica a rezistentei mecanice a unui liant sau a unei pietre artificiale pe baza de lianti, determinata la termene si in conditii prevazute prin prescriptii, constituind un indicator ce va sta la baza determinarii conditiilor de utilizare a materialului respectiv si la baza calculelor de rezistenta pentru lucrarile executate cu acest material. 2. (unui ciment, unui beton) Valoare minima a rezistentei la rupere si de regula la compresiune – determinata conform prescriptiilor de incercari, dupa 28 de zile de la turnarea corpurilor de proba.

Margaritar (pietris)
Denumire folosita pentru un pietris de rau cu granulele de 7…15 mm lipit de nisip si de material fin, utilizat ca agregat la unele betoane de fatada precum si uneori pentru a fi asternut pe aleile parcurilor sau gradinilor.

Marmura
Roca metamorfica de contact, constituita dintr-o masa de calcar cristalizat prin racire lenta. Prezenta unor substante straine (oxizi metalici, silicati si altele) determina adesea coloratii si desene specifice.

Marna
Roca sedimentara formata dintr-un amestec omogen de particule fine de argila si de calcar, folosita ca materie prima la fabricarea varurilor hidraulice si a cimentului Portland.

Pages: 1 2 3

Comments are closed.