Obelisc
(Arh.) Monument in forma de trunchi de piramida, cu baza patrata si cu inaltimea foarte mare, terminat la partea de sus cu varf in forma de piramida scunda.
Oblon
Dispozitiv format din panouri mobile din lemn sau din metal, cu care se asigura protectia ferestrelor impotriva luminii in exces si impotriva patrunderilor nedorite.
Olan
Piesa ceramica semi-cilindrica sau semi-troncomica, folosita la realizarea invelitorilor.
Olan de invelitoare
Element ceramic de invelitoare de forma unui uluc, executat de regula din argile fuzibile.
Olan de coama
Piesa ceramica de forma unui uluc, utilizata la invelitorile de tigla sau olane pentru acoperierea coamelor.
Olan pentru cos
Tub ceramic cu pereti subtiri, prevazut la un capat cu o mufa ce permite imbinarea cu olanele invecinate, utilizat la realizarea canalelor de fum pentru sobe si pentru masini de gatit.
OSB
Acronim din limba engleza pentru Oriented Strand Board. Materialul este realizat sub forma unor panouri de diferite grosimi care contin lemn de diferinte esente (inclusiv moale). In cursul procesului de fabricatie lemnul taiat in felii subtiri (lungime pana la 12 cm, latime cca. 2 cm) se trateaza cu ceara, se suprapun formand straturi care sunt supuse presarii in anumite conditii de temperatura. Se obtin panouri foarte rezistente la solicitari mecanice si intemperii.
Otel
Aliaj din fier si carbon in care carbonul se afla in proportie mai mica de 1,7%. Otelurile mai pot contine cantitati mici de alte substante (feroaliaje) folosite pentru a le influenta unele proprietati: duritate, elasticitate, stabilitate la actiunea agentilor chimici etc.
Otel beton (fierbeton)
Denumire data barelor de otel rotund neted sau prezentand proeminente, destinate confectionarii armaturilor pieselor din beton armat.
Otel inoxidabil
Otel rezistent la coroziune. Termen echivalent: inox (denumire comerciala).