Home   Filtrarea apei – tehnici de filtrare a apei

Filtrarea apei – tehnici de filtrare a apei

Generalitati filtrarea apei

Apa este o resursa regenerabila. Tratarea apei implica eliminarea corpurilor sau substantelor solide, a bacteriilor, algelor, compusi anorganici si compusi organici. Eliminarea de substante solide se face de obicei de filtrare si sedimente. Transformarea apelor folosite, numite si ape uzate, in ape curate sau chiar ape potabile se numeste epurarea apelor.

Tratamentul necesar al apei depinde foarte mult de domeniul de aplicare al apei tratate. Printre cele mai folosite tehnici de filtrare este filtrarea apei cu membrane.

Filtrarea apei

Filtrarea este un proces de eliminare a particolelor din apa prin introducerea fortata a apei printr-un material poros. Aceste materiale poroase pot fi naturale, nisip, pietris si lut, sau poate fi o membrana de perete din diverse materiale. Uneori, particule mari sunt eliminate inainte de filtrare: acest procedeu se numeste sedimentare.

Electrocoagulareatratarea apei

Electrocoagularea este un proces utilizat pentru tratarea apelor reziduale si tratarea apelor industriale.  Prin tehnologia pe baza de electrocoagulare se elimina contaminari ce sunt imposibil de a fi eliminate prin filtrare sau sisteme de tratare chimice. Sistemele sunt complet automatizate, modulare nu au nici filtre ce trebuie curatate sau inlocuite si nu necesita utilizarea de produse chimice.

Filtrele multi-media

Filtrele multi-media utilizeaza mai multe straturi de absorbtie sau materiale absorbante pentru a elimina contaminarile dintr-un flux de lichid. Lichidul curge prin filtrele media si permite un timp de contact suficient  pentru o reactie sau pentru indepartarea impuritatilor. Acest tip de filtrare foloseste saci de filtrare cum ar fi nisip, antracit, carbon si altele.

Nanofiltrarea

Un filtru de nanofiltrare are o dimensiune de porilor de aproximativ 0,001 microni. Nanofiltrarea elimina molecule organice, aproape toti virusii, majoritatea materiei organice naturale si o gama de saruri. O aplicatie deosebit de utila pentru nanofiltrare este aceea ca indeparteaza ionii bivalenti, care fac apa tare, prin urmare, nanofiltrarea este adesea folosita pentru a inmuia apa dura.

Osmoza inversa

Filtrele de osmoza inversa au o dimensiunea a porilor de aproximativ 0.0001 microni. Dupa ce apa trece printr-un filtru de osmoza inversa, aceasta devina apa pura. În afara de eliminarea tuturor moleculelor organice si a virusilor, osmoza inversa elimina cele mai multe minerale, care sunt prezente în apa. Osmoza inversa elimina ionii monovalenti, ceea ce înseamna ca se desalinizeaza apa.

Microfiltrarea

Un microfiltru are o dimensiune a porilor de aproximativ 0,45 microni sau mai mare si, în general, este mentionata doar ca filtrare.  Multe tipuri de microfiltre exista in mai multe dimensiuni, forme si configuratii.  Sacii de filtre si cartusele de filtre sunt cele mai frecvente tipuri de microfiltrare. Prin acest procedeu de filtrarea apei se pot elimina corpuri solide, bacterii sau alte impuritati.

Ultrafiltrarea

Un filtru de ultrafiltrare are o dimensiune de porilor de aproximativ 0,01 microni.  Ultrafiltrarea indeparteaza acele particule mai mari, sarurile, proteinele sau alte impuritati din gama sa si poate elimina virusi. Nici microfiltrarea si nici ultrafiltrarea nu pot indeparta substantele dizolvate, cu exceptia cazului în care a fost adsorbit cu carbune activ sau coagulat in particule mai mari. Este o tehnica de separare prin filtre cu membrana, in care particule foarte fine cu o marime a particulei intre 0,005 si 0,1 microni, sunt separate de un lichid.

Deoarece procesele de tratare sunt adaptate caracteristicilor apei brute nu exista o solutie unica de filtrare a apei si este dificil sa se standardizeze o solutie sub forma de procese pentru apa provenita din diferite surse.

Autor: NovaInstal.ro
mai 2014
Articole Tratarea Apei