Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera A

Dictionar tehnic – litera A

Adapost antichimic
Lucrare de fortificatie militara sau constructie civila care serveste la protectia oamenilor contra actiunii daunatoare a substantelor chimice.

Adapost subteran
(Mine) Lucrare miniera alcatuita dintr-o camera izolata, cu accesul propriu al aerului de respiratie asigurat, care serveste, in cazul exploziilor subterane, la adapostirea lucratorilor.

Aerocartograf
(Topogr.) Aparat folosit pentru a intocmi planuri si harti, cum si pentru a determina coordonatele punctelor caracteristice respective, utilizand perechi de fotograme aeriene.

Afuiere
(Hidrot.) Actiunea de dezagregare si spalare a fundului unei ape curgatoare in jurul fundatiei unei lucrari hidrotehnice, si care poate duce la periclitarea acesteia.

Agrafa
1.(Constr.)a. Bucata mica de tabla sau de sarma curbata, folosita la fixarea pieselor care alcatuiesc invelitorile. b. Piesa de otel-beton, care leaga, pentru betonare, barele de otel din armatura unui element de beton armat. 2.(Tehn.) a. Placa metalica, cu o serie de dinti pe una dintre fete, folosita pentru innadirea curelelor de transmisie. b. Element metalic, de legatura sau de asigurare a legaturii pentru reunirea unor piese care pot fi desfacute oricand.

Agrement tehnic
Este un aviz dat de catre o comisie alcatuita din specialisti, pentru un material sau o tehnica noua. Se bazeaza pe rezultate obtinute in laborator, prin constatari facute in santiere experimentale, comparatii cu materiale sau tehnici cunoscute.

Agrimensura
(Topogr.) Tehnica masuratorilor topografice si cadastrale ale terenurilor din zona rurala.

Albastreala lemnului
(Lemn) Defect care consista in alterarea lemnului, insotita de o coloratie albastra-cenusie a duramentului sau a alburnului, ce inlesneste aparitia sau dezvoltarea unor ciuperci care provoaca putrezirea lemnului sau uscarea arborelui.

Alicarie
(Constr.) Bucati mici ramase ca deseuri la cioplirea sau la spargerea caramizilor ori a pietrelor, care pot fi intrebuintate ca material de umplutura, in mortare, in betoane de umplutura etc.

Alidada
(Topogr.) Rigla de obicei metalica, ce constituie talpa unui dispozitiv de vizare (cu pinule sau cu luneta) care reazema pe planseta topografica si permite trasarea, pe hartia de desen fixata pe planseta, a laturilor de unghi corespunzatoare directiilor de viza.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Comments are closed.