Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera A

Dictionar tehnic – litera A

Aliniament
Linia de demarcatie intre domeniul public si proprietatea privata.

Aliniament de fund
Termen utilizat in reglementari urbanistice, reprezinta linia pana la care pot fi dispuse cladirile spre interiorul terenului.

Aliniament de teren
linie de teren marcata prin jaloane, tarusi etc

Aluminiu
Lavoisier a prezis in 1782 ca alumina este oxidul unui metal pe atunci necunoscut. Prima izolare a metalului este acreditata lui Wohler care in 1827 a obtinut elementul prin incalzirea clorurii de aluminiu cu potasiu metalic. Alte surse, atribue descoperirea lui Oersted, care ar fi obtinut aluminiu metalic. Metoda comerciala de izolare a metalului prin electroliza unei solutii de oxid in criolita topita, este atribuita lui Hall.

Amorsa drumului
(Drum.) Portiunea din traseul unui drum situata la intrarea sau la iesirea din orase, care face trecerea de la profilul transversal al drumului la profilul tranversal al strazii.

Amplasament
Loc de asezare a unei instalatii, a unui dispozitiv, a unei constructii.

Ampora
(Constr.) Material termoizolant de natura organica avand coeficentul de conductivitate termica de 0,035 kcal/m h grd, se obtine din uree formaldehidica si un spumant, de exemplu, sapun de colofoniu. Absoarbe usor apa care-i modifica simtitor proprietatile. Nu arde si nu putrezeste. Se foloseste in constructii ca izolator, si in instalatii frigorifice, deoarece in mediul uscat rezista la temperaturi joase pana la -200 *C.

Ampriza
(Constr.) Latimea totala (masurata in proiectie orizontala) a fasiei de teren pe care se construieste o sosea, o cale ferata, un dig sau alta lucrare de terasamente.

Ancadrament
Chenar decorativ in relief care inconjura un gol (o usa, o fereastra, etc).

Ancadrament
(Arh.) Asamblu de elemente decorative care marginesc o deschidere intr-un perete sau delimiteaza o suprafata. Prin extensiune, asamblul de constructii, plantatii, suprafete de apa care marginesc o piata.

Ancora
(Constr.) Piesa de otel cu diferite forme (in S, T, U, X), fixata de capatul unui tirant, pentru a lega zidurile intre ele, cosurile de sarpanta acoperisului, fermele de ziduri etc.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Comments are closed.