Ancoraj
(Constr.) a.Ansamblul ancorelor care servesc la ancorarea unei constructii. b. Ansamblul constituit dintr-o ancora, din elementul de care se fixeaza ancora (prin intermediul caruia sunt transmise fortele la teren sau la elementul de care se face ancorarea), din piesa sau din piesele care servesc la legarea ancorei de elementul ancorat si de elementul de ancorare si, eventual, din piesele de intindere a ancorei.
Ancorare
(Constr.) Legerea unui sistem tehnic de un alt sistem tehnic sau de teren (direct sau prin intermediul unei fundatii), pentru a impedica rasturnarea sau deplasarea lui sub actiunea fortelor de intindere sau de impingere.
Andezit
(Mineral.) Roca eruptiva efuziva (vulcanica), constituita din feldspat plagioclaz, andezin, amfibol si, uneori, biotit sau piroxen. Este intrebuintat ca piatra de pavaj sau de constructii.
Anexe ale locuintelor
Cladiri de mici dimensiuni realizate pe o parcela separat (independent) de cladirea principala, destinate pentru gararea a 1-2 masini sau pentru agrement (umbrare, pergole acoperite, sere).
Anrocament
(Hidrot.) Ingramadire de blocuri de piatra sau de beton, executata pentru a consolida baza unei lucrari hidrotehnice (dig, pereu, platforma etc.) expuse actiunii dinamice a apelor, sau pentru a construi baraje.
Antablament
(Constr.) Portiunea de zidarie asezata, in arhitectura clasica, la partea superioara a unui zid sau deasupra unui sir de coloane, eventual prin intermediul unei abace, si care sustine acoperisul. Este compus din arhitrava, friza si cornisa (uneori poate lipsi friza sau arhitrava. Antablamentul constitue partea cel mai bogat ornamentata a unui edificiu.
Antedeviz
(Tehn.) Piesa scrisa a unui proiect in faza de sarcina de proiectare; cuprinde evaluarea costului constructiei care formeaza obiectul proiectului.
Antemasuratoare
Document tehnic ce stabileste, pe baza proiectului constructiei, cantitatile de materiale (pe tipuri si dimensiuni) care sunt necesare pentru executia constructiei.
Anteproiect
(Tehn.) Proiect sumar care cuprinde numai elementele esentiale si caracteristice ale unei lucrari, fara detalii, masurate si calculate aproximativ. Se intocmeste pentru a da o informatie generala asupra conceptiei si asupra modului de executie a lucrarii dorite sau pentru a servi ca baza pentru inceperea lucrarilor, pana la realizarea proiectului definitiv.