Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera A

Dictionar tehnic – litera A

Antesoclu
(Arh.) Baza iesita in afara soclului unei cladiri.

Antiseismic
Care are in vedere prevenirea efectelor negative ale miscarilor seismice, conformatia antiseiemica a unei structuri, proiectarea antiseismica a unei cladiri etc.

Antretoaza
(Constr.) Legatura transversala, efectuata din loc in loc intre doua grinzi sau sine longitudinale, pentru a face rigid ansamblul constructiei

Apa
La acoperisuri: versant, panta, directie de scurgere a apei meteorice.

Apa meteorica
Apa provenind din ploi, zapezi, depuneri de roua sau bruma etc.

Apa pluviala
Apa provenita din ploi.

Apara-roate
(Constr.) Trotuar ingust, amenajat pe podurile de lemn pentru sosele care au deschidere mica sau care sunt circulate putin de pietoni (de ex. poduri forestiere), pentru a impiedica vehiculele sa loveasca parapetul podului si sa cada de pe pod.

Aparare civila
Ocrotirea populatiei, a bunurilor materiale in caz de razboi, calamitati sau catastrofe, asigurand conditiile necesare supravietuirii acestora.

Apareiaj
(Constr.) a. Modul de asezare a pietrelor intr-o zidarie aparenta a unei cladiri. b. Desenul rosturilor pietrelor aparente pe o fatada. c. Aspectul fetei pietrelor intre rosturi, la o fatada.

Arbaletrier
(Constr.) Element constructiv din ansamblul unei ferme de acoperis, constand dintr-o grinda asezata in planul vertical al acesteia, in sensul pantei acoperisului, si care serveste la sustinerea penelor pe care se fixeaza capriorii, la solidarizarea nodurilor, ca si la transmiterea sarcinilor permanente si incidentale la zidul sau la stalpul de sustinere a fermei.

Arcada
Element arhitectonic format din unul sau mai multe arcuri si din elemente care il sustin (coloane, stalpi, ziduri etc.).

Arcatura
(Arh.) Relief alcatuit dintr-o succesiune de arcade mici, care decoreaza partile netede ale zidurilor unui edificiu. Este foarte mult folosita in arhitectura religioasa artistica din tara noastra.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Comments are closed.