Argea
(Arh.) a. Bolta mare a unei biserici. b. Constructia in starea in care are numai stalpii si capriorii.
Argila expandata
(Mat. constr.) Material obtinut prin calcinarea, in conditii speciale, in cuptoare de diferite tipuri, si apoi prin racire brusca, a argilelor feruginoase, astfel incat prin reducerea acizilor ferici in acizi ferosi se degaja oxigen care spongiaza materialul. Materialul obtinut avand o greutate volumetrica mica, este intrebuintat ca agregat pentru betoane usoare. V. si Cheramzit, Gravelit.
Arhitect cu drept de semnatura
Absolvent al unui institut de invatamant superior de arhitectura care a depasit stagiatura si are drept de semnatura obtinut prin Ordinul Arhitectilor.
Arhitect stagiar
Arhitectul aflat la inceputul carierei sale (pe o perioada de 2 ani) in baza unui contract individual de munca sub indrumarea unui arhitect cu drept de semnatura.
Arhitect urbanist
Arhitectul care-si desfasoara activitatea in domeniul urbanismului si al amenajarii teritoriului.
Arhitectura
Stiinta, arta si tehnica de a proiecta si a construi cladiri si alte asezaminte in mediul ambient.
Arhitrava
Arhitrava este un element de constructie orizontal, caracteristic arhitecturii clasice, care constituie partea inferioara a antablamentului si care se sprijina pe capitelul coloanei sau pe zid.
Arie desfasurata construita
Suma suprafetelor pe fiecare nivel al constructiei masurata pe perimetrul exterior al acesteia, corespunzator fiecarui nivel considerat. ÃŽn acest calcul nu intra suprafetele balcoanele si terasele neacoperite.
Arierbec
(Constr.) Partea din aval a unei pile (picior de pod) de zidarie.
Arlechin
(Arh.) a. Culisa din spatele peretilor laterali ai unei scene, care permite, micsorarea inaltimii scenei, mascand in acelasi timp reflectoarele de deasupra acesteia. b. Reflectorul lateral din fata scenei.
Armatura
Totalitatea barelor metalice prinse intre ele care intaresc o constructie (de beton armat).