Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera A

Dictionar tehnic – litera A

Armobeton
(Constr.) Beton slab armat, intrebuintat in constructii masive (fundatii mari, constructii hidrotehnice etc.), la care se admite ca betonul din zona supusa la eforturi de intindere preia o parte din aceste eforturi.

Armociment
(Constr.) Nume impropriu pentru placi subtiri de 1-1,5 cm, de beton cu agregate marunte, folosite la invelitori.

Arpentaj
(Topogr.) Tehnica identificarii, a masurarii, a pichetarii si a determinarii suprafetelor parcelelor de teren.

Arsin
(Unit.) Unitate veche de masura, folosita in Rusia pentru lungime, egala cu 0,711 m.

Asanare
(Hidrot.) Inlaturarea apelor in exces dintr-o regiune, in scopuri tehnico-economice, de salubritate si estetice, prin lucrari hidrotehnice, executate pe zone intinse.

Asiza
(Constr.) Rand sau strat orizontal de material (piatra, caramida, de strat beton etc.), asezat in constructia unei zidarii.

Astereala
Astereala este captuseala de scanduri asezata pe un schelet de lemn, pentru a sustine invelitoarea unui acoperis sau o bolta de beton in timpul turnarii.

Atex
(Mat. constr.) Material izolant in forma de placi, fabricat din fibra de lemn si intrebuintat ca izolant termic si acustic, cum si contra vibratiilor.

Atic
Parte a unei constructii situata deasupra cornisei, avand rolul de a masca acoperisul.

Atlant
(Arh.) Statuie de piatra reprezentand un barbat care sustine antablamentul unei cladiri, un balcon, un monument etc., si care inlocuieste o coloana. Statuile care reprezinta femei se numesc cariatide.

Atrium
(Arh.) a. Curte interioara centrala inconjurata de celelalte incaperi in casele antice romane (etruscr) b. Spatiu care are rolul de vestibul – uneori descoperit sau luminat de sus – la intrarea in edificii.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Comments are closed.