Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera A

Dictionar tehnic – litera A

Abator
(Alim.) Totalitatea cladirilor si instalatiilor care servesc la pregatirea animalelor pentru sacrificare, la sacrificare, la pregatirea carnii pentru furnizarea si la expedierea ei.

ABC
(Text.) Abreviatie pentru fibra artificiala din acetobutiratceluloza obtinuta prin filarea unei solutii de ester mixt al celulozei cu acizii acetic si butiric.

Aberatie
(Fiz.) Fenomenul prezentat de oglinzi, lentile etc. de a nu da o imagine punctuala pentru un obiect punctual, ci una deformata, in general o pata luminoasa. Se deosebesc aberatii cromatice si aberatii de sfericitate.

Aberatie anuala
(Astr.) Unghiul dintre directia adevarata spre un astru si directia aparenta in care se vede astrul din cauza ca se misca observatorul, impreuna cu Pamantul, in jurul Soarelui. Ca urmare a aberatiei anuale stelele par deviate, in fiecare moment, in sensul de deplasare al Pamantului pe orbita lui.

Aberatie cromatica
(Fiz.) Aberatie a unei lentile sau a unui instrument optic, produsa de fenomenul de descompunere a luminii albe care trece prin acea lentila sau prin acel instrument; aceasta conduce la formarea cate unui focar al lentilei sau al instrumentului pentru lumina de fiecare culoare cuprinsa in lumina alba. Aberatia cromatica este cauza formarii unor imagini cu marginile colorate in diferitele culori ale spectrului solar. (= Aberatie de refrangibilitate).

Aberatie de refrangibilitate
(Fiz.) Sin. Aberatie cromatica.

Aberatie de sfericitate
(Fiz.) Aberatie a unei oglinzi, a unei lentile sau a unui instrument optic pe care cade un manunchi larg de raze de lumina. Razele care vin de la un punct luminos, dupa reflexia lor pe oglinda sau dupa trecerea lor prin lentila sau prin instrument, nu se mai intalnesc intr-un singur punct-imagine, ci in punctele unei figure luminoase, numite caustica lentilei sau a instrumentului.

Abioza
(Alim.) Procedeu de conservare a produselor alimentare de natura animala si vegetala, bazat pe principiul lipsei de viata. Procedeul consta in distrugerea microorganismelor existente in produs. Conservarea se poate mentine un timp teoretic infinit, daca produsul este ferit de a veni din nou in contact cu alte microorganisme. Abioza se obtine prin termosterilizare, fotosterilizare, chimisterilizare si sterilizare mecanica.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Comments are closed.