Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera A

Dictionar tehnic – litera A

Absida
(Arh.) Partea in forma de nisa – rezervata in biserici persoanelor oficiale.

Absint
(Alim.) Bautura alcoolica cu un continut mare de uleiuri eterice in special ulei de pelin colorat cu clorofila. Daca i se adauga apa, da o emulsie cu aspect laptos.

Absorbant
(Fiz.) a. Calitatea unei substante poroase de a lasa sa patrunda in ea un lichid sau un gaz. b. substanta absorbanta, in sensul de subpunctul a. c. Calitatea unui corp de a retine o parte din energia radiate de sursa, respective chiar acel corp. Exemple:absorbant pentru lumina, absorbant pentru sunet etc.

Absorbitor
(Ms.) Organul unei instalatii sau al unei masini frigorifice cu absortie, in care se produce faza de absortie a agentului frigorigen gazos, prin absortia lui (la o temperatura apropiata de cea a mediului ambient) intr-un absorbant ( de ex. apa, silicagel etc.).

Absorbtie
(Fiz.) a. Fenomenul prin care un lichid sau un solid incorporeaza din afara o substanta oarecare. Absorbtia este un fenomen asemanator dizolvarii. b. Pierderea de energie a unei radiatii (sonore, luminoase etc.) care trece printr-un corp.

Absorbtie selectiva
(Fiz.) Absorbtie pe care un mediu o exercita numai asupra anumitor radiatii dintr-un fascicul de radiatii compus.

Abstec
(Constr.) Dispozitiv folosit la executarea zidariilor de caramida, pentru a simplifica asezarea sforii de reper cu ajutorul careia se face trasarea asizelor zidariei, a golurilor pentru ferestre si usi, ca si a nivelului grinzilor, planseelor etc.

Abstih
Abstih 1.(Mine) Abaterea care se da, in executia unei lucrari subterane, fata de directia fixata prin fire cu plumb. 2.(Constr.) Rigla pe care sunt marcate grosimile asizelor unei zidarii, folosita pentru a indica inaltimile zidului la fiecare rand si a ajunge astfel cu ultimul rand la inaltimea dorita.

Abundenta izotopica
(Fiz.) Proportia in care se gaseste un anumit izotop al inui element in amestecul natural de izotopi ai acelui element.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Comments are closed.