Ac de aerisire
(Met.) Ac metalic cu ajutorul caruia se gauresc formele de turnatorie, pentru realizarea unor canale prin care se elimina gazele produse in forma in timpul turnarii, si aerul.
Ac de busola
(Fiz.) Acul magnetic al unei busole.
Ac de grandee
(Nav.) Ac cu sectiunea transversala triunghiulara, cu varful putin curbat si cu o ureche la celalalt capat, care serveste la coaserea de vela a grandeei.
Ac de macaz
(C.f.) Piesa metalica in forma de pana, mobile in jurul unui capat al ei care formeaza si piciorului acului, servind la dirijarea rotilor vehiculelor de pe o linie pe alta, prin alaturarea varfului ei de contrasina respective. (= Ac de schimbator).
Ac de reglare
1.(Ms.) Obturator conic care, sub actiunea plutitorului, regleaza automat accesul combustibilului in camera de nivel constant a carburatorului unui motor cu electroaprindere. (= Ac obturator, Poantou). 2. (Tehn.) Tija cu o extremitate conica, a unui injector, folosita pentru reglarea debitului acestuia, prin deplasarea axiala fata de orificiul de debitare.
Ac de schimbator
(C.f.) Sin. Ac de macaz (v.).
Ac magnetic
(Fiz.) Lama de otel in forma de romb foarte alungit, magnetizata, asezata pe un pivot cu varf ascutit sau suspendata de un fir cu torsiune mica si care constituie partea principala a unei busole. De obicei, extremitatea nordica a unui ac magnetic este colorata in albastru.
Ac Vicat
(Constr.) Aparat standardizat, constituit dintr-un ac cilindric cu sectiune determinate si care suporta o anumita incarcare, fixat la capatul inferior al unei tije care se poate misca in sens vertical in mansonul unui suport. Acul Vicat serveste la determinarea inceputului prizei liantilor hidraulici, mai ales a cimentului.
Acalmie
(Meteor.) Stare atmosferica fara vant apreciabil, sau cu slabe si scurte deplasari strict locale ale aerului, produse de diferenta de incalzire dintre diferitele feluri de soluri.
Acceleratia gravitatiei
(Fiz.) Acceleratia miscarii unui corp care cade liber, datorita gravitatiei. Valoarea ei depinde de pozitia pe pamant a locului in care cade corpul (de latitudine si de altitudine).