Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera A

Dictionar tehnic – litera A

Accelerator
1.(Chim.) Substanta care, adaugata in proportie mica unui amestec, grabeste inceperea reactiei substantelor din amestec sau scurteaza timpul lor de reactie. Exemple: accelerator de priza, accelerator de vulcanizare. 2.(Ms.) Mecanism care permite sa se varieze turatia si deci puterea motorului, respectiv viteza autovehiculului, prin varierea dozajului, amestecului carburant.

Accelerator de particule
(Fiz.) Aparat folosit pentru a imprima o viteza mare particulelor elementare (electroni, protoni, particule alfa etc.), in scopul obtinerii unei reactii nucleare. Exemple: betatronul, ciclotronul, fazotronul etc.

Accelerator de priza
(Chim., Fiz., Constr.) Substanta care, adaugata unui amestec de ciment cu apa, grabeste inceperea prizei pastei de ciment. Acceleratorul de priza cel mai des utilizat este clorura de calciu (adaugata in proportie de 1-2% din greutatea cimentului, fie ca atare, fie formata chiar in amestec din hidratul de calciu din ciment prin adaugarea de acid clorhidric), care face sa creasca solubilitatea silicatului de calciu din ciment.

Accelerator de vopsire
(Text.) Substanta, de obicei organica, care, adaugata in cantitati mici (0,3-1%) in flota de vopsire, reduce durata si temperatura de vopsire.

Accelerator de vulcanizare
(Ind. Chim.) Substanta care, adaugata unui amestec de cauciuc si sulf, scurteaza durata de vulcanizare a cauciucului. Acceleratorii de vulcanizare cei mai des intrebuintati sint tiuramul si mercapto-benztiazolul.

Accelerator Van de Graaff
(Fiz.) Accelerator de particule la care diferenta de potential se obtine prin depunerea, pe doua armaturi sferice, a unor sarcini rezultate prin frecare si transportate cu ajutorul unei benzi izolante.

Acliniu
Element radioactiv descoperit in 1900 de catre Debierne in oxidul de uraniu nativ. Este primul element in seria actinidelor. Este o substanta foarte rara in natura si dificil de lucrat cu el; se poate obtine in cantitati mici prin iradierea Ra-226.

Acoperire a unui rost
Piesa sau piesele care acopera rostul unei imbinari in prelungire.

Acoperire cu beton
Strat de beton care acopera la exterior armatura unei piese de beton armat, pentru a o apara de influenta mediului ambiant.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Comments are closed.