Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera A

Dictionar tehnic – litera A

Acoperis
Element de constructie care acopera o cladire, prezinta pante de scurgere si apara cladirea contra agentilor externi (ploaie, zapada, frig, caldura etc.). Acoperisurile pot avea forme diferite, fie impuse de dimensiunile, de forma si de destinatia cladirilor pe care le acopera, fie cerute din motive arhitectural- estetice. Ele sunt compuse din doua parti principale, si anume structura de rezistenta si invelitoarea (eventual si o izolatie termica). Structura de rezistenta poate fi executata fie dintr-un schelet de elemente de lemn, de beton armat sau metalice, fie dintr-un planseu de beton armat. Invelitoarea reprezinta un strat impermeabil care permite scurgerea apaei din stagnarea temporara a zapezii, ghetii, alcatuit din tabla, tigle, olane, sindrile, stuf, paie etc.

Acoperis in sed
Acoperis pentru hale industriale cu deschidere mare, caracterizat prin faptul ca este compus dintr-o serie de elemente cu versante cu inclinari diferite (seduri) si care, prin faptul ca au versantele cu inclinare mare (pana la verticala) constituite aproape numai din ferestre, permit o iluminare mai buna si aproape uniforma a halei. Aceste acoperisuri, cand sunt executate din beton armat (ele se executa si din metal, uneori chiar din lemn), pot avea forme foarte diferite, forma cea mai raspandita fiind, pana astazi, cea in dinti de ferastrau.

Acoperis mansardat
Acoperis ale carui parti laterale au cate doua pante, cea dinspre poale fiind mai pronuntata, pentru ca spatiul astfel obtinut sa poata fi amenajat pentru a fi locuit.

Acostament
(Drum) Fasie laterala din platforma unui drum, lasata in general nepavata sau nepietruita si care serveste la asigurarea circulatiei, la scurgerea apelor de pe cale, la circulatia pietonilor si la depozitarea materialului de intretinere.

Acropola
(Arh.) Cetate asezata intr-o pozitie greu accesibila (pe stanci inalte), pe langa orasele antice grecesti.

Acvifer
(Hidr.) Purtator de apa. Exemple: strat acvifer, nisipuri acvifere.

Adapost
(Arh.) Loc de refugiu sau de protectie a oamenilor sau a animalelor contra intemperiilor, contra unui pericol, construit uneori in zonele cele mai expuse.

Adapost antiatomic
Lucrare de fortificatie militara sau constructie civila care serveste la protectia oamenilor contra exploziilor nucleare si a substantelor radioactive de lupta, si anume contra undei de soc, a emisiunii de lumina, a radiatiei penetrante si a infectarii radioactive.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Comments are closed.