Bara
(Constr.) a. Element al unei grinzi cu zabrele cuprins intre doua noduri vecine ale grinzii. b. Elemente alcatuite din unul sau din mai multe profiluri laminate care leaga doua noduri ale unei grinzi cu zabrele. Barele verticale se numesc montanti, barele inclinate diagonale, iar cele aflate pe conturul grinzii, bare de talpa.
Baraca
(Constr.) Constructie provizorie sau semipermanenta, usoara, fara subsol, asezata pe fundatii putin adanci. Se executa din lemn, din zidarie, din piatra, din materiale aglomerate usoare. Uneori se executa din panouri demontabile, proiectate dupa un modul. Serveste pentru locuit, birouri, depozite de materiale etc. Baracile pot fi fixe, demontabile si mobile, cand sunt echipate cu roti.
Baracament
(Urb.) Grup de baraci alcatuind un ansamblu, conceput dupa un un plan care prevede dispozitia lor generala (tinand seama de orientare, de vanturile dominante, de plantatii etc.), amenajarea de drumuri, asigurarea alimentarii cu apa si cu energie electrica, cum si scurgerea apelor meteorice si menajere.
Baraj
Element complex de constructie, avand in general rolul de a impiedica deplasarea unui material (apa, teren, etc).
Bariera contra vaporilor
Element de constructie care se opune circulatiei vaporilor de apa din interior catre exterior.
Barna
Piesa liniara din lemn cu cel putin o fata plana, obtinut prin cioplirea unui tunchi de copac si folosita la constructia peretilor masivi din lemn, a planseelor si a sarpantelor constructiilor traditionale din lemn.
Baroc
(Arh.) Stil arhitectonic caracterizat prin bogatia decorarii, prin folosirea frontoanelor curbe si frante, exagerarea marimii elementelor decorative. S-a dezvoltat la finele secolului al XVII-lea, pornind din Italia spre centrul, Vestul si Estul Europei si apoi in America de Sud.
Bascula
(Constr.) Dispozitiv constituit din bare articulate, care se fixeaza pe tocul unei ferestre sau pe un perete si care, prin miscarea unei parghii, permite deschiderea sau inchiderea unui canat de fereastra asezat la oarecare inaltime.
Bavura
Material ramas peste profilul normal pe suprafata pieselor prelucrate sau turnate.
Bazalt
Roca vulcanica de culoare inchisa, intrebuintata la constructii si la pavaje.