Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera B

Dictionar tehnic – litera B

Bazilica
(Arh.) Edificiul in care in antichitate suveranul sau loctiitorii sai imparteau dreptatea; mai tarziu, loc care servea la incheierea tranzactiilor, iar ulterior, biserica construita dupa aceiasi structura; lungimea salii principale reprezentate de 2-3 ori latimea ei.

Bazin de decantare
(Tehn.) Bazin in care se trimite apa pentru a o curata prin decantare.

Bazin de etalonare
(Constr.) Constructie hidrotehnica de laborator, necesara stabilirii caracteristicilor aparatelor hidrometrice.

Bazin de retinere
(Hidr.) Constructie care permite inmagazinarea temporara a apelor de ploaie, in scopul reducerii debitelor de apa de varf, evacuate pe conductele de canalizare.

Bazin vidanjabil
Este un recipient subteran, realizat din poliesteri armati cu fibra de sticla (PAFS) folosit pentru colectarea si stocarea apelor fecaloid-menajere in vederea vidanjarii.

Bazorelief
Tehnica basoreliefului reprezinta sculptura cu figuri prezentate in relief pe un fundal cu care acestea fac un corp comun.

BCA (beton celular autoclavizat)
Beton Celular Autoclavizat. Materialul a fost inventat in Suedia la inceputul sec. XX, iar productia comerciala a inceput in 1930. YTONG este marca initiala a unui material care nu ar trebui sa contina ciment, sa fie format din praf de calcar (pentru aportul de silice) si din cenusa zburatoare de termocentrala (pentru aportul de cuart, nisipul cuartos fiind alternativa originala). Blocurile mari aerate cu ajutorul reactiei dintre pulberea de aluminiu si un acid sunt supuse autoclavizarii (temperatura ridicata, presiune de vapori ridicata), ceea ce produce eliberarea de silice si de cuart. Urmeaza intarirea blocului care este apoi taiat (fasonat) in blocuri mai mici pentru zidarie.

BCU (beton celular usor)
Betonul celular usor (BCU) este un material de constructii poros, foarte usor, cu o izolatie termica deosebit de buna, similar BCA-ului. Se obtine prin amestecarea in betoniera a unui mortar (format din nisip, ciment si apa) cu o cantitate de spuma ionizata. Rezultatul este un beton celular fluid (spumo-beton fluid) care se toarna in forme pentru a se intari. Caramizile (blocurile de zidarie) astfel obtinute sunt folosite la diverse constructii.

Betoane celulare
Sunt betoanele care au goluri sub forma de celule sferice, uniform distribuite, cu un volum de aer pana la 75%.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8

Comments are closed.