Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera B

Dictionar tehnic – litera B

Betoane compacte
Sunt betoanele care au un volum de goluri de 5-7%, sub forma de macropori si de capilare uniform distribuite.

Betoane macroporoase
Sunt betoanele care au un volum de goluri de 20-40%, realizate cu agregate lipsite complet de parte fina.

Betoane semicompacte
Sunt betoanele care au un volum de goluri de 7-20%, realizate cu agregate lipsite partial de parte fina.

Beton
Material compozit constituit din agregate minerale si un agent de intarire. Pentru betonul din ciment, agentul de intarire este format din apa si din ciment. Pentru betonul asfaltic, agentul de intarire este format din bitum aditivat.

Beton armat
Sistem complex prin care betonul conlucreaza cu bare din otel.

Beton asfaltic
Agregate in amestec cu un liant pe baza de bitum (liant bituminos). Face parte din categoria materialelor compozite. Poate fi armat.

Beton centrifugat
(Constr.) Beton pus in lucrare prin centrifugare, cu ajutorul unei masini speciale, astfel incat este mai compact. Prin centrifugare se pot confectiona numai piese in forma de corp de revolutie, de obicei cilindrice (suporturi de conducte electrice, tuburi, piloti).

Beton ciclopean
(Constr.) Beton simplu, in masa caruia au fost inglobati, la turnare, bolovani de piatra naturala sau blocuri obtinute din demolarea unor betoane sau a unor zidarii. Betoanele ciclopeene sunt intrebuintate in fundatii sau in ziduri in elevatie, pentru a face economie de beton, deci de ciment.

Beton cu agregate organice
(Constr.) Beton usor, la prepararea caruia se intrebuinteaza ca agregate materiale organice (talas, paie tocate, lana de lemn sau, in special, rumegus de lemn), mineralizate in prealabil (prin inmuiere in lapte de var, in silicat de sodiu, in emulsie de bitum etc.).

Beton monolit
Denumire folosita cu referire la piesele si elementele de constructie din beton sau beton armat turnate la fata locului, pe santier.
Beton precomprimat
Beton armat in care au fost induse tensiuni de sens invers celor date de incarcarea de exploatare.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8

Comments are closed.