Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera B

Dictionar tehnic – litera B

Betoniera
(Constr.) Malaxor folosit la amestecarea prin rotire a materialelor din care se prepara betonul de ciment. Este alcatuit fie dintr-o cuva in care materialul este amestecat cu ajutorul unor palete fixate pe un ax rotitor, fie dintr-o toba rotitoare, basculanta sau nu, in interiorul careia sunt fixate cateva aripi pentru o mai buna amestecare a betonului. De obicei, betonierele sun echipate si cu aparate de incarcare, uneori automate, cu agregate, ciment si apa.

Betonite
(Arh.) Blocuri prefabricate de beton, folosite la executarea imbracamintelor de tunel.

Bicolor
(Arh.) Calitatea oricarei suprafete de a avea doua culori.

Bila
(Constr.) Stalp de lemn rotund, avand diametrul mediu de circa 12-18 cm si lungimea de 6-16 m, care se intrebuinteaza de obicei in constructii, pentru schele, proptiri etc.

Bilant teritorial
(Urb.) Calcul (al carui rezultat este prezentat de obicei sub forma de tabela), prin care se determina – atat in marime si procentual, cat si raportate la numarul de locuitori – ariile suprafetelor ocupate de categoriile cu functiuni diferite (locuinte, cladiri social-culturale, spatii plantate, strazi etc.) din cadrul unui oras sau al unei parti din el.

Bitum
Este material hidrofob, impermeabil, etans, care se poate intinde usor urmarind eventualele deformari ale elementelor de constructie, pe care se aplica fara sa piarda nici una din calitatile sale. Izolatia de bitum se executa la cald, pe suprafata piesei de zidarie sau beton (in prealabil sclivisita cu mortar de ciment si amorsata cu bitum taiat sau subif) sau a instalatiei etc.

Bizantina
(Arh.) Manifestare dezvoltata intre secolele V si XV, caracterizata prin zidarie de caramida aparenta, intretaiata de piatra, bolti cu sprijin in interiorul edificiului, basoreliefuri foarte plate, picture, mozaicuri, smalturi cu desene simple, dar puternic si stralucitor colorate.

Bolovan
(Constr.) Fragment de roca, provenit din sfaramarea rocilor tari, cu dimensiuni peste 8 cm, rotunjita prin transportul ei de catre ape, si care se intrebuinteaza la diferite lucrari de constructii, ca: fundatii de drumuri, pavaje rutiere, anrocamente, fundatii etc.

Bolt
Tija metalica, deobicei cilindrica, folosita ca ax al unei articulatii sau al unui sistem de suspendare.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8

Comments are closed.