Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera B

Dictionar tehnic – litera B

Bolta
(Constr.) Constructie de zidarie de piatra sau de beton simplu sau armat, cu suprafata interioara concave, folosita pentru preluarea unor incarcari (acoperis, planseu, masiv de roci etc.) la cladiri, la tuneluri, poduri etc.

Boltar
Bloc de piatra prelucrat intr-o forma corespunzatoare pentru a fi cuprins in alcatuirea unui arc sau a unei bolti.

Bovindou
Constructie iesita in afara planului peretilor exteriori, prevazuta cu ferestre si aflata in prelungirea planseului unei cladiri in scopul maririi suprafetei etajului.

Brownmillerit
(Constr.) Feroaluminat tetracalcic, component al cimenturilor Portland. El inlocuieste adeseori celitul, imbunatatind astfel cimentul, caci are stabilitate chimica si nu provoaca cresteri atat de mari ale temperaturii in timpul prizei si nici retrageri atat de mari ca celitul.

Bruftuire
(Constr.) Aruncarea si intinderea mortarului de tencuiala pe zid.

Brust
(Constr.) Frontul vertical care separa un inel de tunnel in curs de excavare, de inelul alaturat neexcavat.

Buciarda
(Constr.) Ciocan pentru piatra, avand pe fetele de izbire dinti in forma de piramida, folosit la buciardare.

Buciardare
(Constr.) Imprimarea, pentru infrumusetare, pe fata aparenta a unei pietre naturale sau artificiale, a unor adancituri, prin ciocanire cu buciarda.

Buiandrug
Grinda de mici dimensiuni ce sustine zidaria sau planseul deasupra unui gol de usa sau de fereastra situat intr-un perete de zidarie din piatra, din caramida sau din alte materiale cu caracteristici similare.

Buldozer
Utilaj destinat impingerii. Materialul impins (deplasat) poate sa fie pamant, agregate, etc. In general, buldozerul poate fi folosit si pentru sapaturi superficiale prin dislocarea succesiva a unor straturi subtiri de teren.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8

Comments are closed.