Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera C

Dictionar tehnic – litera C

Cancioc
(Constr.) Lingura de metal, tronconica, cu coada de lemn, folosita in lucrarile de zidarie si de tencuiala, pentru scoaterea mortarului din targa si punerea lui in lucrare (= Canciog).

Capacitate portanta
Proprietatea pe care o are un sistem constructiv sau un element al acestuia de a putea prelua incarcari (sarcini) de la alte elemente ale constructiei.

Capacitate portanta a pilotilor
(Constr.) Sarcina maxima pe care o poate suporta un pilot infipt in pamant, sau o fundatie pe piloti, fara ca in masa pamantului sa apara fenomene de rupere sau fara ca tasarile pilotului, respective ale fundatiei, sa depaseasca o valoare limita.

Capacitate portanta a terenului
(Constr.) Sarcina maxima admisibila pe unitatea de suprafata, a terenului de fundatie, pentru a fi asigurata stabilitatea lui

Capitel
(Arh.) Partea superioara, sculptata sau mulurata, a unei coloane, pe care se sprijina arhitrava.

Caplama
(Constr.) Mod de prindere a scandurilor care formeaza un perete, de obicei la baraci si cabane, la care scandurile, asezate cu latura lunga orizontal, incaleca cea superioara peste cea inferioara, cu circa 2 cm, pentru ca apa care se scurge pe peretele astfel format sa nu patrunda pe la imbinari.

Capra
[Beton armat][Posibil regionalism] Distantier realizat din otel beton in vederea asigurarii distantei proiectate intre armatura inferioara si superioara la placile din beton armat.

Caprior
Grinda de lemn (rezemata pe pane) orientata pe directia de scurgere a apelor care sustine suportul invelitorii acoperisului (astereala sau sipci).

Captuseala de caramizi
Caramida rosie (arsa) obisnuita poati fi folosita pentru protectia hidroizolatiilor verticale, in timp ce in situatii speciale (cosuri de fum) este necesara o caramida avand caracteristici de rezistenta la principalul factor agresiv (de ex. caramida refractara).

Caramida
Corp prismatic din material ceramic destinat lucrarilor de zidarie.
(Constr.) Material de constructie, de obicei de forma paralelipipedica, obtinut prin uscarea si aproape totdeauna si prin arderea unei paste de argila, nisip si apa. Forma, in dimensiuni standardizate, se obtine prin presarea mecanica si rareori manuala. Caramida poate fi plina sau cu goluri (pentru a fi mai usoara si mai buna izolatoare termica). Pentru zidaria cu fata aparenta se fabrica o caramida speciala, mai bine presata, de culoare uniforma, arsa special, cu forma si dimensiuni variate. Pentru plansee ceramice se folosesc caramizi gaurite, cu diferite sectiuni.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8

Comments are closed.