Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera C

Dictionar tehnic – litera C

Caramida antiacida
(Tehn.) Caramida rezistenta la actiunea corosiva a acizilor, care este intrebuintata la captusirea recipientelor pentru acizi sau pentru ape acide.

Caramida aparenta
(Arh.) Zidarie de caramida netencuita, ramanand vizibile una dintre fetele caramizii si rosturile dintre caramizi.

Caramida bitumata
Se obtine din caramida ceramica, in prealabil uscata, impregnata la cald cu bitum taiat. Caramizile bitumate sunt utilizate ca material de inzidire sau captusire hidrofuga, la realizarea pardoselilor impermeabile, putin uzabile, silentioase.

Caramida de bolta
(Tehn.) Caramida in forma de pana, care este intrebuintata la construirea boltilor, in special la cuptoare, fiind fabricata dupa sabloane corespunzatoare curburii boltii.

Caramida dinas
(Constr.) Caramida refractara fabricata din silice cu graunte mare, cu circa 4% var sau argila, arsa la temperatura inalta.

Caramida nearsa
Argila amestecata cu fibre in vederea armarii disperse, eventual aditivata. In Romania are denumiri precum chirpici sau voioage. Daca este pusa in opera in mod corespunzator, acest tip de material este o alternativa (in anumite situatii) la caramida arsa, destul de mare consumatoare de combustibil fosil in timpul producerii. Este posibila producerea de caramida nearsa prin procedee semi-industriale.

Caramida Nevada
Caramida din sticla.

Caramida refractara
(Constr.) Caramida fabricata dintr-un material refractar macinat, aglomerat cu var sau cu alt liant, presat si, aproape totdeauna , ars. Se considera refractara o caramida care se topeste la peste 1580 gr. Are forma paralelipipedica sau alta forma geometrica si este intrebuintata la captusirea focarelor si a cuptoarelor industriale. Se fabricca din argila refractara, silice, magnezit, cromit etc.

Caramida silica
(Constr.) Caramida refractara fabricata din bioxid de siliciu aproape pur (95 – 97%).

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8

Comments are closed.