Caramida silico-calcara
(Constr.) Caramida pentru zidarie, fabricata din nisip cuartos (pur sau cu argila uniform repartizata) si var (stins sau nestins), prin presare si autoclavizare la circa 175 grade si 8 – 10 at. Este mai economica decat caramida obisnuita, deoarece se consuma mult mai putin combustibil si ciclul de fabricatie este mult mai scurt. Prezinta dezavantajele ca este higroscopica si, deci nu poate fi intrebuintata la zidurile exterioare si la cele ale camerelor cu umiditate mare, si nici nu rezista la temperaturi de peste circa 800 grade, cand incepe sa se dazagrege.
Caramida silico-calcara carbonatata
(Constr.) Caramida silico-calcara la care intarirea se obtine prin carbonatarea cu bioxid de carbon (obtinut la arderea varului), o metoda mult mai economica si mai simpla decat cea prin autoclavizare.
Carcasa de armare
(Constr.) Schelet alcatuit din bare de otel, legate rigid intre ele, folosit la armarea elementelor de constructie executate din beton armat.
Carcasa sudata
Retea tridimensionala din bare de otel beton sudate in punctele de contact, destinata armarii pieselor din beton armat.
Cariatida
(Arh.) Sustinere pentru antablamentul unui edificiu, al unui balcon, inlocuind coloana printr-o statuie reprezentand o femeie in picioare care nu face nici un effort pentru sustinere. Poate fi asezata pe un soclu si e legata uneori de elemental pe care-l sustine printr-un capitel.
Cartea tehnica a constructiei
Cuprinde documentatia de executie si documente privitoare la realizarea si exploatarea constructiei – de la certificatul de urbanism pana la receptia finala a lucrarilor.
Castel de apa
Rezervor plasat la inaltime si care asigura alimentarea unei retele prin intermediul gravitatiei, ridicarea lichidului la inatime fiind singura operatie care necesita un sistem de pompare.
Caz de forta majora
Eveniment imprevizibil si independent de vointa partilor (intemperii, cataclisme etc.) care impiedica realizarea contractului.
Celit
(Constr.) Aluminat tricalcic, component al cimenturilor Portland. Se prezinta in forma de cristale si este atacat usor de agenti chimici. Viteza de priza a cimentului creste cu continutul lui in celit. Celitul ridica temperatura in timpul prizei si provoaca retragerea.