Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera C

Dictionar tehnic – litera C

Celochit
(Constr.) Chit fabricat din suspensie de bitum filerizat si 2-3% fibre de celuloza mai scurte de 1 mm. Celochitul este intrebuintat in izolari hidrofuge pentru etansarea punctelor delicate (intre-taierea teraselor cu ziduri, lagatura cu burlanele etc.), cum si la colmatarea rosturilor la imbracamintile rutiere de beton (= Chit de bitum filerizat).

Centura
Grinda continua orizontala, rezemata pe toata lungimea ei pe zidurile portante ale unei cladiri, in vederea realizarii legaturii dintre ziduri.

Ceramica
Argile selectate in amestec, eventual aditivi, avand diferite forme, obtinute prin ardere, fiind sau nu glazurate. Materialele de tip ceramic au o rezistenta mare la abraziune si rezista la temperatura ridicata. Dezavantajele sunt: in general sunt casante, au densitate (implicit masa) ridicata si transmisie termica foarte buna (nu incercati sa izolati termic cu gresie!). Rezistenta mare la abraziune respectiv conlucrarea buna cu substante de acoperire (de tip glazuri) fac ceramica foarte utilizatasub forma de gresie si faianta. Caramida arsa intra de asemenea in categoria ceramicilor.

Cercevea
Denumire data ramelor mobile ale ferestrelor, care poarta geamurile.

Cerezina
Produs obtinut prin rafinare din ozocherita sau din reziduul de petrol si folosit in diverse industrii.

Cheie de bolta
(Constr.) Punctul cel mai de sus al unei bolti, care se gaseste, in general, la jumatatea acesteia.

Cherestea
Este un material lemnos, rezultat din debitarea bustenilor de rasinoase sau foioase, cu cel putin doua fete plane si paralele

Chertare
(Constr.) Executarea unei crestaturi intr-o piesa de lemn, in vederea imbinarii cu alta piesa de lemn.

Cheson
Piesa prefabricata de acoperire din beton armat, constituita dintr-o membrana cu grosimea cca. 3 cm, intarita cu nervuri marginale si uneori interioare.
(Constr.) a. Constructie de lemn, de metal, sau de beton armat, de forma unei cutii, care serveste la executarea de fundatii sub apa in terenuri moi imbibate cu apa. La adancimi mici sunt folosite chesoane deschise, iar la adancimi mari, chesoane inchise la partea superioara, realizandu-se astfel o camera de lucru, in camera de lucru se introduce aer sub presiune pentru a impiedica patrunderea apei. Chesoanele inchise sunt echipate cu sas. b. Element de constructie prefabricat, de forma unei placi cu nervuri de intarire (numai marginale sau si intermediare), confectionat din beton armat, folosit ca element purtator pentru plansee sau acoperisuri.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8

Comments are closed.