Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera C

Dictionar tehnic – litera C

Chicineta
(Arh.) Bucatarie de dimensiuni mici (sub 2 mp), in care se pot executa preparari de alimente.

Chirpic
Material de zidarie ce se prezinta sub forma unor blocuri prismatice, obtinute dintr-o pasta din pamant argilos inmuiat cu apa si unele adaosuri(nisip, gunoi de grajd, paie tocate, puzderie de in sau canepa etc.) si uscate la soare.

Chituri
Sunt amestecuri alcatuite dintr-un adeziv si materiale de umplutura fine (praf de creta, ghips, nisip, faina de lemn etc.)care servesc la finisarea suprafetelor inainte de aplicarea unui material de vopsitorie, etansarea rosturilor, protectii anticorozive etc.

Ciment
Denumire folosita indeosebi pentru liantii minerali dar si pentru unii lianti de natura organica, in masura sa lege intre ele particule dintre cele mai diferite materiale pentru a forma aglomerate cu proprietati asemanatoare celor ale pietrei.

Ciment plastifiant
(Mat. constr.) Ciment Portland cu un adaos plastifiant (de obicei, solutie sulfitica alcoolica de borhot), care da betoane suficent de plastice chiar la un raport apa/ciment foarte mic, ceea ce permite obtinerea unor betoane de rezistenta mare, respectiv o economie de ciment.

Cimentare
(Constr.) Injectarea sub presiune a laptelui de ciment in terenuri sau in materiale de constructie fisurate, pentru consolidarea sau impermeabilizarea lor.

Cimenturi silicatice (Portland)
Sunt liantii hidraulici cei mai utilizati in compozitia betoanelor si mortarelor, simple si armate, monolit sau prefabricate. Acest liant a fost brevetat in 1824, in Anglia, iar denumirea de portland a fost data de asemanarea dintre liantul intarit si roca dura din localiatea Portland.

Cintru
(Constr.) a. Partea concave aunei bolti. b. Cofrajul pe care se zideste sau pe care se toarna o bolta.

Cioc
(Constr.) Indoitura executata la capetele barelor de otel, folosite la armarea betonului, pentru a asigura ancorarea armaturilor in masa acestuia.

Circuitul agricol
Ansamblul terenurilor destinate productiei agricole.

Cladire
Constructie supraterana ce serveste, de regula, la adapostirea unei activitati umane.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8

Comments are closed.