Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera C

Dictionar tehnic – litera C

Cleste
Dispozitiv de solidarizare a pieselor unei sarpante format din doi dulapi ce prind intre ei piesele ce trebuie legate.

Convector
Aparat incalzitor format dintr-o sursa de caldura (una sau mai multe tevi cu aripioare prin care circula abur sau apa calda, una sau mai multe rezistente electrice etc.) cuprinsa intre doi pereti din metal sau alt material rezistent si stabil la caldura, a carui functionare se bazeaza pe activarea miscarii aerului incalzit in contact cu sursa de caldura (convectie).

Cornier
Denumire data barelor din otel profilate prin laminare avand sectiunea in forma literei L cu brate egale sau inegale. Termen echivalent: otel profil L

Cornisa
Element de arhitectura iesind din planul fatadei la partea superioara a acesteia, imediat sub acoperis, cu rolul de a o apara de apele pluviale sau pentru a-i crea un coronament. Cornisele se pot executa din zidarie de caramida, piatra, beton armat etc.

Coronament
1. Ornament terminal situat la partea superioara a unei cladiri, a unei porti etc. 2. Partea superioara, de obicei ornata, a unui edificiu.

Cosoroaba
Piesa din lemn de dimensiunile unei grinzi sau unei rigle, asezata pe peretii de contur ai unei cladiri pentru a crea un sprijin capriorilor acoperisului.

Cota de nivel
Distanta dintre un punct si un plan de referinta: cota varfului unui munte in raport cu nivelul marii, cota pardoselii unui etaj in raport cu nivelul pardoselii finite a parterului.

Cremona
(Constr.) Dispozitiv metalic care serveste la inchiderea unei ferestre sau a unei usi pe care este fixat. Este alcatuit din doua vergele in prelungire, care, prin rotirea sau oscilarea unui maner, se deplaseaza, in acelasi timp, in sensuri opuse, cu cativa centimetri in lungul lor, patrunzand in partea de sus si de jos a tocului usii sau al ferestrei.

Creta
Roca calcaroasa (98-99% CaCO3), moale, rezultata din aglomerarea cochiliilor de foraminifere, folosita ca materie prima la fabricarea varului, cimentului, sticlei, chiturilor, la spoieli etc.

Criblura
Este un material granular, colturos si rugos provenit din dubla concasare si ciuruire a rocilor magmatice negelive, bazice, la care bitumul adera bine (bazalt, porfir, calcar, granit) folosit in fractiuni 3/5; 5/8; 15/25 mm, care are rolul de a da amestecuri greu lucrabile, contribuind la buna comportare a betonului la solicitari statice.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8

Comments are closed.