Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera C

Dictionar tehnic – litera C

Cuart
Bioxid de siliciu natural in forma cristalina.

Cuartal
(Arh.) Suprafata de teren, destinata cladirilor, facand parte dintr-o asezare urbana si marginita pe toate laturile de artere de circulatie sau pe o latura de un element natural (curs de apa, plantatie etc.).

Culee
(Constr.) Fiecare dintre cele doua picioare de pa maluri ale unui pod, care constitue reazemele extreme ale acestuia.

Cupola
Element de acoperire boltit al carui intrados este constituit dintr-o suprafata de rotatie cu o axa verticala generata de un arc de cerc, elipsa, parabola cu un traseu astfel ales incat scurgerea eforturilor generate de greutatea proprie si de sarcinile ce incarca cupola sa se produca exclusiv sub forma unor eforturi de compresiune.

Curgere lenta
Proprietatea pe care o au materialele solide sau vascoase de a se deforma la actiunea timp indelungat a solicitarilor mecanice. Deformarea are cararcter remanent cu valoare ridicata (dar nepericuloasa din punct de vedere al rezistentei) si variaza atat in raport cu marimea solicitarii cat si cu durata aplicarii acesteia.

CUT
Prescurtare de la “Coeficient maxim de utilizare a terenului”

Cutat
Indoit dupa un profil format din portiuni drepte ce formeaza unghiuri intre ele (tabla cutata, placi cutate din polimeri sintetici armati sau nu cu fibra de sticla).

Cuva
Sistem complex de hidroizolatie, asigurand nu numai protectia impotriva patrunderii apei ci si stabilitatea sistemului fata de presiunea hidrostatica a apei, utilizat la cladirile sau partile de cladire expuse actiunii apelor cu presiune hidrostatica.

Cuzinet
Piesa realizata din matriale rezistente, interpusa intre doua elemente de constructie din materiale cu rezistente mecanice mult diferite, cu rolul de a asigura distribuirea uniforma a eforturilor pe o suprafata cat mai mare a elementului din materialul cu rezistenta mai redusa. Se utilizeaza astfel de cuzineti din beton armat intre stalpii din beton armat si fundatiile din beton armat si fundatiile din beton simplu sau in punctele de rezemare ale unor grinzi de beton armat puternic incarcate pe peretii din zidarie de caramida etc.

Cvartal
(Urb.) Suprafata de teren in cadrul unei localitati, delimitate de strazi si destinata, in principal, constructiilor de locuinte. Cvartalele se caracterizeaza prin forma, dimensiunile si modul de folosinta a terenului. In general, aria cvartalelor este de circa 2 si 8 ha.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8

Comments are closed.