Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera D

Dictionar tehnic – litera D

Demisol
Cat al unei cladiri a carui pardoseala se gaseste sub nivelul trotuarului, dar al carui volum principal se afla totusi deasupra nivelului solului.

Densificare
Tratament prin presiune, asociata uneori si cu impregnarea cu rasini sintetice in urma caruia lemnul devine mai compact si mai rezistent din punct de vedere mecanic iar densitatea lui creste.

Dependinta
(Arh.) Incapere, grup de incaperi sau constructii accesorii la o cladire principala.

Design
1. Domeniu multidisciplinar interesat de ansamblul factorilor (social-economici, functionali, tehnici, ergonomici, estetici etc.) care contribuie la aspectul si calitatea produsului de mare serie. 2. Aspect exterior, fel in care se prezinta un lucru (din punct de vedere estetic). 3. Disciplina care urmareste armonizarea mediului uman, incepand de la conceperea obiectelor uzuale pana la urbanism si amenajarea peisajului.

Detalii de executie (DDE/DE)
Faza ultima si completa a unui proiect in care sunt definite in detaliu toate elementele tehnice ale unei constructii. Este strict necesara atunci cand exista elemente constructive cu forme, dimensiuni si imbinari neuzuale si cand trebuie sa existe un dosar tehnico-economic complet al investitiei.

Deviz
Document cu caracter economic in proiectarea constructiilor care stabileste valoarea de investitie a constructiei pe baza antemasuratorilor, a indicatoarelor de deviz si a preturilor actualizate ale materialelor si manoperei.

Dezumidificator
Aparat folosit pentru reglarea umiditatii relative dintr-o incapere, prin eliminarea excesului de umezeala.

Diafragma
Element structural de rigidizare a constructiilor avand grosimea extrem de mica in raport cu celelalte dimensiuni (14-20 cm), reprezentat de o placa plana verticala sau un planseu.

Diblu
Piesa din lemn sau din material plastic, inglobata in beton sau in mortar pentru a permite fixarea cu suruburi pentru lemn sau chiar cu cuie a unor elemente de constructie, finisaj sau instalatii.

Diriginte de santier
Specialist in domeniul constructiilor abilitat prin lege sa supravegheze buna desfasurare a lucrarilor de construire si sa garanteze respectarea prevederilor documentatiei tehnice a constructiei. El este atestat ca atare de catre ministerul de resort (Ministerul lucrarilor publice). Dirigintele de santier reprezinta interesele beneficiarului in raport cu constructorul si proiectantul si trebuie sa fie independent fata de cei din urma.

Pages: 1 2 3 4

Comments are closed.