Distantieri
Prin distantieri (suporti) se inteleg toate mijloacele folosite, executate din beton, otel, masa plastica sau alte materiale, care asigura pozitia armaturii la cotele prevazute in proiect in timpul betonarii prin fixarea distantei dintre cofraj si armatura, distanta care se numeste acoperirea cu beton.
Dolie
Linia de intersectie a doua versante de acoperis care formeaza intre ele un unghi intrand.
Dom
(Arh.) Acoperis sau bolta, in forma de emisfera, care imbraca o cupola a unui edificiu.
Dorn
Unealta de otel formata dintr-o tija cilindrica de otel cu o terminatie tronconica, folosita la perforarea tablelor, placilor etc. din metale moi, sau la largirea gaurilor deja practicate cu un alt instrument. Termen echivalent: priboi.
Draglina
(Constr.) Masina de sapat pamantul, care are un brat lung si usor, format dintr-o grinda cu zabrele, la capatul caruia, printr-un cablu, atarna o cupa care este tarata pe sol pentru a fi umpluta cu pamant. De obicei, este montata pe senile. Draglina este folosita, in general, pentru a sapa pamantul sub nivelul terenului pe care se deplaseaza.
Drencer
(Inst.) Armatura de stropit folosita in instalatiile de apa pentru stingerea incendiilor, deosebindu-se de svinclere prin faptul ca nu are dispozitiv automat de inchidere, orificiul de stropire ramanand in permanenta deschis, limitand prin perdeaua de apa create posibilitatile de intindere a incendiilor si realizand protectia unor elemente de constructii. Alimentarea cu apa a retelei de drenare se realizeaza si prin deschiderea automata, la ridicarea temperaturii provocate de incendiu, a ventilelor respective.
Drum de servitute
Cale de acces auto si pietonala pe care proprietarul o cedeaza spre comuna folosinta proprietarilor aflati dincolo de proprietatea sa si care nu dispun de o alta cale de acces terestru la proprietate.
Dulap
Piesa de cherestea cu grosimea intre 30 si 10 mm si cu latimea mai mare decat dublul grosimii dar nu mai mica de 100 mm.