Zidar
(Constr.) Muncitor specializat in executarea de zidarii diferite (de caramida, de piatra naturala, captuseli de caramida refractara la cuptoare etc.)
Zidarie
Prin zidarie se intelege un element de constructie alcatuit, dupa anumite reguli, din pietre naturale sau artificiale.
Zidarie
(Constr.) Material de constructie alcatuit din blocuri de piatra naturala sau artificiala (caramizi, blocuri de beton etc), legate sau nu intre ele cu un mortar. Din zidarie se executa constructii (ziduri de sprijin, diguri etc.) si elemente de constructie, si anume: elemente de rezistenta (ziduri purtatoare, stalpi, bolti, arce etc.), elemente de umplutura intre elementele de rezistenta (ziduri exterioare si ziduri despartitoare), elemente decorative (cornise, profiluri, placaje etc.), elemente de protectie (ziduri de protectie a unor izolatii, captuseli refractare) etc. Modul de asezare a blocurilor intr-o zidarie, numit legatura zidariei, trebuie sa corespunda conditiilor de rezistenta, de izolatie termica si de executie rapida.
Zidarie aparenta
(Constr.) Zidarie executata din caramizi speciale, dublu presate, sau din caramizi obisnuite alese (intregi si cu muchiile neciocnite), care ramane netencuita pe fata aparenta. Rosturile orizontale, la aceasta fata, se obtin folosind, la zidire, o rigla de otel de grosimea dorita, iar apoi ele se rostuiesc cu fierul de rostuit.
Zidarie armata
(Constr.) Zidarie de caramida, in rosturile careia se introduc, la zidire, vergele de otel rotunde, patrate sau dreptunghiulare, pentru a-i mari rezistenta la incovoiere si la forfecare. Armarea se poate face transversal, longitudinal sau vertical. Zidaria armata este intrebuintata, de obicei, la stalpi si la buiandrugi precum si la ziduri supuse la solicitari dinamice si la vibratii sau care se executa in regiuni seismice.
Zidarie de caramida
(Constr.) Zidarie executata din caramizi pline sau gaurite, legate intre ele cu un mortar de nisip cu var, cu var si ciment sau, uneori, numai cu ciment. Zidaria de caramida poate fi masiva sau, cand nu este intrebuintata pentru un element de rezistenta, cu goluri; in acest din urma caz are greutate mai mica si izoleaza mai bine din punct de vedere termic si fonic. Legatura dintre caramizi, la zidurile pline, se facea in mod obisnuit la fiecare rand, dar acum, aplicandu-se metode noi, legatura logitudinala se face la fiecare rand, iar cea transversala se face la cinci sau la sase randuri. Zidaria cu legatura la mai multe randuri prezinta urmatoarele avantaje: productivitate mai mare; la ziduri groase, pentru asezarea caramizilor interioare, pot fi folositi muncitori cu calificare mai joasa; izolatie termica mai buna; rezistenta mai mare la incovoiere deci comportare mai buna la tasari.