Sisteme solare termice – Panouri solare apa calda si panouri incalzire
O solutie care ajuta la diminuarea semnificativa a costurilor generate de incalzirea apei si a spatiilor de locuit sunt sistemele solare termice. Cu ajutorul unor panouri solare se capteaza energia solara care este folosita pentru incalzirea apei. Fie ca alegeti sa incalziti doar apa menajera sau optati si pentru un sistem cu aport la incalzirea locuintei veti benficia de o sursa gratuita si inepuizabila de energie verde – soarele.
Generalitati Panouri Solare:
Inovatiile in tehnologie au ajutat la crearea de panouri solare rezistente la fluctuatii de temperatura, ploi, zapada si grindina si sisteme solare care sunt capabile sa inmagazineze energia solara chiar si atunci cand este innorat.
Sistemele solare termice pot fi impartite in mai multe categorii in functie de modul lor de utilizare (pentru producerea apei calde menajere – panouri solare apa calda sau/si aport la incalzire – panouri solare incalzire), de randamentul dat in functie de tipul de panou solar utilizat (panou solar plan sau panou solar cu tuburi vidate) sau dupa tipul constructiv (sisteme solare termice nepresurizate, presurizate sau sisteme solare termice presurizate separate cu boiler solar montat separat de panoul solar).
Clasificare Panouri Solare in functie de modul de utilizare:
– panouri solare apa calda – sunt panouri solare folosite in cele mai simple si mai economice sisteme de incalzire a apei, fiind in acelasi timp foarte fiabile. In general, langa un panou solar, este amplasat un boiler solar.
– panouri incalzire – sunt panouri solare folosite atat pentru producerea apei calde menajere cat si pentru aport la incalzire. Acestea sunt alegerea ideala deoarece functioneaza tot timpul anului iar, pe langa incalzirea apei calde, contribuie la incalzirea spatiului de locuit daca sistemul este interconectat cu centrala termica iar boilerul este cu dubla serpentina (boiler solar).
Clasificare Panouri Solare in functie de tipul constructiv:
– panouri solare plane – au suprafata de absorbtie neteda. Razele soarelui patrund prin panoul de sticla speciala, pe spatele suprafetei de captare fiind lipit un sistem de tevi prin care circula un antigel special, care transporta caldura obtinuta de panoul solar.
Avantajul unui panou solar plan este pretul mai scazut fata de un panou solar cu tuburi vidate insa randamentul lui este mai scazut.
– panouri solare cu tuburi vidate – au un randament mai mare fata de panourile solare plane deoarece forma rotunda permite ca razele soarelui sa patrunda in panoul solar din mai multe directii.
Panourile solare cu tuburi vidate sunt folosite in sisteme cu circuit inchis sub presiune, impreuna cu un vas de expansiune, pentru a produce apa calda menajera dar si pentru obtinerea unui aport la incalzire sau pentru incalzirea piscinelor.
Clasificare Sisteme Solare Termice:
Sistemele solare termice pot fi:
– sistemele solare nepresurizate sunt sisteme solare gravitationale si se monteaza pe acoperis sau pe suporti metalici la o inaltime mai mare decat inaltimea consumatorului si acopera necesarul zilnic de apa calda menajera in perioada martie-octombrie.
Panourile captează radiatia solara si o transforma in energie termica, incalzind astfel apa din tubul interior.
Apa incălzita in tub se va ridica in rezervorul de acumulare si va fi inlocuita de un volum echivalent de apa rece, fiind un circuit continuu, natural. Acestea se mai numesc panouri solare apa calda.
– sistemele solare presurizate functioneaza tot timpul anului si necesita o presiune de alimentare cu apa rece de la retea.
Nu este necesar sa se goleasca pe timpul iernii, deoarece apa nu circula direct prin tuburi ca in cazul sistemelor nepresurizate.
Pierderile termice ale panourilor solare cu tuburi vidate sunt practic inexistente, in schimb pot absorbi caldura si in cazul radiatiei solare difuze sau la temperaturi foarte scăzute ale mediului extern. Si acestea se mai numesc panouri solare apa calda.
– sistemele solare presurizate separate sunt folosite pentru incalzirea apei menajere tot timpul anului si pot fi interconectate cu centralele termice cu boilere bivalente pentru aport la incalzire.
Acestea sunt sisteme complete ce necesita, pe langa un panou solar, boiler solar bivalent, pompa de circulatie si panou de comanda (panouri incalzire).
Este sistemul solar cel mai recomandat deoarece produce apa calda menajera si aduce aport la incalzire fara restrictii legate de anotimp sau coditii meteo, astfel economisind sume considerabile generate de alte surse traditionale.
Servicii oferite:
Pentru ca intelegem importanta valorificarii surselor de energie verde, societatea noastra comercializeaza si monteaza toate aceste sisteme ce contin panouri solare apa calda sau panouri incalzire, pompe de circulatie, boiler solar, panou comanda.
Pentru mai multe detalii despre produsele comercializate din categoria Energie Verde va rugam sa accesati Produse Energie Verde.
Contactati-ne pentru consultanta, proiect si oferta de pret!