Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Tratarea apelor uzate

Tratarea apelor uzate

 

Disponibilitatea limitata a resurselor naturale precum si normele europene si nationale in vigoare ne obliga sa gestionam apele uzate intr-un ritm sustinut. Acest subiect a ridicat o serie de intrebari tehnice si economice in cadrul industriilor de gestionare a apei.

Epurarea apei reprezinta procesul complex de retinere si neutralizare a substantelor daunatoare dizolvate, in suspensie sau coloidale, prezente in apele uzate industriale sau menajere in statii epurare. Principalul scop este de a imbunatatii calitatea acestor ape pentru a putea fi deversate fara a prejudicia flora sau fauna. Dupa ce apa este epurata in statii de epurare ea poate fi chiar refolosita in anumite domenii sau procese tehnologice.

Servicii oferite in tratarea apelor uzate – reziduale

Societatea noastra va ofera solutii de inginerie orientate pe procese, pentru indepartarea, intr-o masura foarte mare, a solidelor din apele uzate sau a oricarui alt poluant, folosind solutii personalizate ceea ce creste eficacitatea procesului de tratare a apelor uzate.

NovaInstal Consulting prin specialistii sai, va ajuta sa alegeti solutia optima din punct de vedere tehnic si comercial daca sunteti in cautarea unei statii de epurare pentru apele rezultate din procese industriale sau rezidentiale, separatoare de grasimi sau hidrocarburi.

Echipamentele oferite de noi pot sa prelucreze toate tipurile de namol, indiferent daca acesta provine de la sedimentare gravitationala, tratare biologica sau tratare chimica avansata din diferite ramuri industriale, oferindu-va totodata precum si solutii pentru deshidratarea namolului, pentru reducerea costurilor asociate cu transportul si depozitarea acestuia.

Metode de epurare a apelor uzate menajere

Tratarea apelor reziduale se face prin tratamente primare si secundare, iar pentru reutilizarea apelor în industrie se aplica in plus un tratament tertiar, specific pentru îndepartarea poluantilor din apa.

Tratamente primare – Epurarea mecanica

Se mai numeste si epurare primara si se bazeaza pe procese fizice de separare a poluantilor din apele uzate.
Epurarea mecanica realizeaza, in prima etapa, indepartarea materiilor grosiere in suspensie, mai mari de 1 milimetru, in general solide organice plutitoare, prin retinerea lor pe gratare si site. In a doua etapa, prin procese de decantare gravitationala, in instalatii numite denisipatoare, se indeparteaza suspensiile constituite din particule minerale (sol si nisip). Materiile grosiere se indeparteaza pentru protejarea pompelor si evitarea infundarii conductelor. Apele uzate, dupa primele doua etape, sunt conduse in instalatii numite decantoare primare, unde se sedimenteaza restul de substante in suspensie si partial cele aflate in dispersie coloidala, care contin si substante organice. Exista mai multe tipuri de decantoare, in functie de natura apelor si procedeul aplicat. Decantoarele sunt constructii din beton de forma dreptunghilara sau radiala in care apa uzata curge cu viteza mica pentru a grabi depunerea particulelor in suspensie. Namolul rezultat din depuneri e colectat periodic si evacuat din instalatie. Unele statii de epurare mecanice sunt prevazute, suplimentar, cu separatoare de uleiuri si grasimi.

Epurarea chimica

Aceasta metoda utilizeaza pentru indepartarea poluantilor procese chimice si fizico-chimice. Metoda se aplica apelor uzate industriale si altor categorii de ape când se urmareste o epurare rapida si eficienta. Epurarea chimica se aplica atat poluantilor in suspensie, cat si celor dizolvati.
Astfel, materiile in suspensie fina care nu se decanteaza in decantorul primar, ele aflandu-se dispersate coloidal, se elimina cu ajutorul unor reactivi chimici, numiti coagulanti. Se mai folosesc si coagulanti sintetici numiti polielectroliti. Aplicarea produsului de decantare cu coagulanti, asigura eliminarea materiilor in suspensie si reduce continutul de substante organice dizolvate.
Pentru eliminarea poluantilor dizolvati se recurge la reactii chimice in care reactivul introdus formeaza impreuna cu poluantul un produs greu solubil, care se depune pe fundul bazinului de reactie sau e descompus sau transformat intr-o substanta inactiva. Astfel se pot elimina din solutie: metale grele, cianuri, fenoli si coloranti. Ca reactivi se utilizeaza laptele de var, clorul si ozonul.
Apele uzate acide sau alcaline, datorita agresivitatii lor chimice, se supun preepurarii, operatie ce constata in neutralizarea lor in bazine cu ajutorul unor reactivi chimici.

Tratamente secundare – Epurarea biologica

I se mai spune epurare secundara si se aplica pentru eliminarea din apa a poluantilor organici biodegradabili, care pot constitui hrana pentru microorganisme.
Eliminarea substantelor organice dizolvate in apa se face prin absorbtia lor la suprafata celulelor, microorganismelor, in principal bacterii.
Ca urmare apar noi celule de bacterii si asa numiti metaboliti (bioxid de carbon ,saruri minerale).

Se practica trei procedee principale de epurare biologica.
a) Cu namol activ
Instalatia de epurare include un bazin de aerare numit aerotanc, in care apa uzata provenita de la decantorul primar este aerata puternic cu ajutorul unor dispozitive de insuflare a aerului si un bazin de sedimentare – decantorul secundar. Namolul sedimentat in decantorul secundar este utilizat partial pentru insamantarea aerotancului, iar excesul este indepartat sau condus in alta instalatie a statiei de epurare.
b) Cu biofiltre
Instalatia de epurare contine biofiltru propriu-zis, care este un turn de 1-4 metri inaltime, ce contine o umplutura de material inert, formata din piatra sau mase plastice, si un decantor secundar.
Apa uzata provenita de la decantorul primar este introdusa prin partea superioara a biofiltrului si cade liber pe materialul de umplutura, contra curent cu aerul. In timp ce la namolul activ biocenoza este relativ uniforma in masa aerotancului, datorita agitarii continue a apei, in biofiltru are loc o stratificare a grupelor pe inaltime, in functie de gradul de epurare realizat.
c) Cu iazuri de oxidare
Se utilizeaza de obicei ca un procedeu de epurare globala pentru ape uzate cu volum relativ mic. Iazul biologic poate fi amenajat in bazine de pamant cu adancime mica, sub un metru, si dotat sau nu cu instalatii de agitare si reaerare. El poate prelua toate operatiile efectuate in treptele statiei de epurare, sau poate fi utilizat in completarea decantoarelor primare ca treapta de epurare biologica, asa cum se practica de obicei pentru epurarea apelor uzate provenite de la fermele zootehnice. Populatiile de microorganisme care participa la epurare in iazuri sunt aceleasi ca si in instalatii si, in plus, se adauga si alge care, prin procesul de fotosinteza, aduc un aport de oxigen. In plus algele asimileaza pentru hrana proprie ionii de amoniu si sarurile fosfatice care rezulta din descompunerea substantelor organice si de la bacterii, realizand in acest mod epurarea apelor si sub acest aspect.

Prelucrarea namolului

Toate activitatile comerciale si industriale genereaza deseuri care sunt daunatoare pentru mediul inconjurator daca nu sunt tratate sau prelucrate. Practic toate aceste activitati produc namol care, in mod normal, nu are valoare comerciala dar implica costuri ridicate de gestionare si transport. Indepartarea responsabila a acestor namoluri reprezinta o mare provocare.

In timpul procesului de tratare/epurare a apei, produsele care induc poluarea sunt eliminate iar apa tratata este evacuata in mediu.
Printre produsele care reprezinta impurificatori se numara :
· particulele care decanteaza in mod natural sau in urma tratamentului fizico-chimic
· excesul de micro-organisme care provin din materia organica dizolvata
· substantele minerale ne-biodegradabile
Toate aceste produse sunt suspendate intr-o forma mai mult sau mai putin concentrata, iar faza lichida care le contine este denumita namol.

Tratamentul tertiar

Tratamentul tertiar se aplica în scopul reutilizarii apelor dupa tratare, ca ape industriale. Profunzimea si gradul de tratament necesar depind de tipul de reutilizare.

Tratamentul tertiar al apelor uzate poate include una sau mai multe operatii: clorinarea, precipitarea cu agenti chimici, spumarea si separarea spumei, adsorbtia pe carbune activ, elestee de oxidare sau prin schimb ionic.

Tehnicile de tratare a namolului provenit din apa reziduala sunt:
· operatii preliminare
· operatii de ingrosare a slamului
· stabilizarea slamului
· conditionarea slamului
· tehnici de deshidratare a slamului
· operatii de uscare
· oxidarea termica a namolului
· depozitarea permanenta a slamului pe amplasament

In functie de tipul si tehnologia de epurare folosita, se pot intalni diferite instalatii de epurare a apelor uzate, cu costuri si performante de epurare diferite. Pentru a respecta conditiile de evacuare impuse, o sursa de poluare trebuie sa aleaga tehnologiile si instalatiile adecvate, astfel incat efluentul statiei de epurare sa aiba caracteristici cantitative si calitative corespunzatoare.