Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Turbine Eoliene

Turbine Eoliene

Turbine eoline – Generalitati

Vantul este o alta sursa inepuizabila de energie solara si este rezulatul incalzirii inegale a Pamantului de catre Soare, a neregularitatlilor suprafetei terestre si a miscarii de rotatie a Pamantului. Acesta a fost folosit de om inca din antichitate, mai intai ca energie mecanica (de exemplu pentru propulsia ambarcatiunilor pe apa sau pentru morile de vant) iar acum este folosit si pentru a genera energie electrica.

Energia electrica produsa de turbine eoliene poate fi consumata instant, stocata in acumulatori sau livrata in reteaua publica de energie.

In functie de tipicul fiecarei zone geografice si de marimea turbinelor utilizate se poate calcula aportul de energie electrica ce poate fi produsa prin instalatiile eoliene.

Turbine eoline – Cum functioneaza?

Cum se produce energie electrica prin turbine eoliene? Explicatia este simpla: acestea functioneaza invers fata de un ventilator. In loc sa foloseasca electricitatea pentru a produce vant, asemenea unui ventilator, turbinele eoliene folosesc vantul pentru a produce electricitate. Vantul pune in miscare elicea turbinei care pune in miscare un ax conectat la un generator si astfel se produce energie electrica.

Desi sunt folosite in mod traditional la scara larga, in parcuri eoliene intinse pe suprafete mari, ce pot deservi segmente mari de populatie sau sectiuni din industrie, instalatiile eoliene au si aplicabilitati casnice ce va pot ajuta sa economisti bani si sa ajutati la pastrarea unui mediu mai curat.

Turbine eoliene – Criterii de amplasare

Randamentul unei turbine eoliene estturbine eolienee influentat de amplasarea acesteia, de inaltimea ei si de distanta pana la consumatori sau acumulatori.
– amplasarea turbinei eoliene: viteza vantului variaza puternic de la o zona la alta si este influentata de formele de relief, vegetatie, eventuale cladiri construite in apropierea zonei de amplasare;
– inaltimea turbinei eoliene: cu cat distanta fata de pamant este mai mare viteza vantului este si ea mai mare de aceea se recomanda inaltimi cat mai mari ale stalpului, inaltimea minima fiind de 7m iar cea recomandata intre 9m si 12m;
– distanta de la turbina eoliana pana la consumatori sau acumulatori: cu cat distanta de amplasare este mai mica fata de consumatori sau acumulatori cu atat pierderile prin cablurile de transport sunt mai mici iar randamentul fiecarei turbine eoliene este mai mare.

Turbine eoline – Clasificare

In functie de pozitia axului care transmite miscarea de rotatie de la elice la generator:
– turbine eoliene cu ax orizontal: axul principal care transmite miscarea de rotatie de la elice la generator se afla in pozitie orizontala
– turbine eoliene cu ax vertical: axul care transmite miscarea de rotatie se afla in pozitie verticala; generatorul se afla in partea de jos a turbinei

In functie de puterea electrica furnizata:
– turbine eoliene de putere mica: diametrul palelor mai mic de 12m, puterea nominala sub 40kW
– turbine eoliene de putere medie: diametrul palelor mai mic de 45m, puterea nominala intre 40kW si 1MW
– turbine eoliene de putere mare: diametrul palelor mai mare de 46m, puterea nominala peste 1MW

Turbinele eoliene se mai pot clasifica si dupa modul de amplasare al paletelor (upwind – contra vantului sau downwind – in directia vantului), dupa numarul de palete (cu doua sau cu trei palete) sau dupa locul de amplasare (terestra sau marina).

Pentru producerea curentului electric cu costuri minime de exploatare sau chiar pentru asigurarea autonomiei si independentei energetice putem folosi cu succes energia eoliana care este gratuita, regenerabila si nepoluanta.

Contactati-ne pentru consultanta, proiect si oferta de pret!
Panouri Solare Panouri Fotovoltaice Pompe de Caldura Turbine Eoliene Produse Articole Energie Verde