Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Program “Casa Verde”   Informare de presa 20.05.2014 – Program Casa Verde 2014

Informare de presa 20.05.2014 – Program Casa Verde 2014

Informare de presa 20.05.2014 – Program Casa Verde 2014

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice

REF:
– Aproximativ 13.000 de beneficiari vor semna, anul acesta, contracte de finantare prin programul Casa Verde;
– Din bugetul total necesar pentru proiectele de apa si canalizare aflate in derulare (1 miliard lei), AFM va finanta, in 2014, aproximativ o treime (305 milioane lei).

Attila KORODI, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, a sustinut in aceasta dimineata, o conferinta de presa ce a avut ca tema prezentarea stadiului actual al Programului CASA VERDE, precum si a celorlalte programe derulate de MMSC, prin Administratia Fondului pentru Mediu. 
Prezentam, in continuare, discursul sustinut de ministrul Attila KORODI, in cadrul conferintei:
“Buna ziua, bine ati venit!
Inca de la preluarea acestui mandat am anuntat ca una dintre prioritatile mele o reprezinta deblocarea si finalizarea anumitor programe derulate de Ministerul Mediului care, din varii motive se afla, in prezent, blocate in anumite faze.
Intr-o astfel de situatie se gaseste si programul Casa Verde, despre care vom vorbi astazi. Dupa cum probabil unii dintre dumneavoastra va aduceti aminte, chiar eu am lansat acest program, la sfarsitul anului 2008, in primul meu mandat de ministru al Mediului. Este vorba de un program la care tin foarte mult si care s-a bucurat, la vremea respectiva, de o importanta sustinere din partea autoritatilor, a societatii civile si a opiniei publice.
Asadar, in sesiunea de depunere a dosarelor deschisa in perioada 01 iunie – 15 iulie 2011, au fost depuse un numar total de 23.938 de dosare. Dintre acestea au fost analizate 14.162 de dosare, iar 9.776 sunt inca in curs de analiza. Am decis sa fie analizate urgent si aceste dosare.
Chiar in acest moment, analiza si evaluarea dosarelor depuse se deruleaza in ordinea sosirii lor la Administratia Fondului pentru Mediu, de la agentiile locale pentru protectia mediului. Listele cu proiectele aprobate si cu cele respinse vor fi afisate pe site-ul AFM, conform Ghidului de finantare. Pot sa va spun ca, din dosarele analizate, 11.509 au fost acceptate si 2.653 au fost respinse. In plus, avem capacitatea ca anul acesta, prin contractarea unui credit de angajament de 300 milioane de lei, sa mai finantam inca aproximativ 70 de noi astfel de investitii. Aceste proiecte sunt deosebit de importante deoarece ele au un dublu efect: ridica gradul calitatii vietii in comunitati si contribuie la dezvoltarea acestora, creand locuri de munca – o parte din ele stimuleaza si cresterea numarului de locuri de munca „verzi”. Mai mult decat atat, tinta Romaniei, agreata cu Comisia Europeana, in ceea ce priveste procentul de conectare la apa si canal a gospodariilor romanesti, trebuie sa se apropie de suta la suta. Asa cum spuneam, obiectivul nostru este sa finalizam toate proiectele aflate in curs de implementare. Tocmai de aceea fac un apel catre beneficiari, catre autoritatile locale, sa respecte procedurile si sa inainteze cat mai rapid catre noi cererile de tragere. Ma voi asigura personal ca ele sunt solutionate foarte rapid, iar intarzierile nu vor fi tolerate. In ceea ce priveste noile proiecte, avem deja in curs de elaborare o strategie pe termen mediu cu privire la proiectele pe care urmeaza sa le finanteze Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, prin Administratia Fondului pentru Mediu. Vom realiza analize si studii in baza carora sa identificam exact nevoile pe care comunitatile locale le au, astfel incat sa putem propune proiecte cu impact pozitiv asupra unui numar cat mai mare de cetateni”.

Serviciul Relatii cu Publicul si Mass-Media

Legislatie Legislatie Constructii Legislatie Mediu Program Casa Verde