Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera E

Dictionar tehnic – litera E

Ecarisare
Operatie de fasonare manuala a lemnului prin cioplire sau prin taiere longitudinala cu ferastraul de mana cu scopul de a obtine piese de sectiune dreptunghiulara. Prin generalizare: operatia de a aduce lemnul la forma prismatica.

Ecran de etansare
(Constr.) Element de constructie care se aseaza pe paramentul amonte al barajelor de anrocamente, de zidarie uscata sau de pamant, – uneori si la diguri – , pentru a realiza etanseitatea paramentului. Se executa din material impermeabil (argila, beton, metal etc.). Cand acest strat e asezat in corpul barajului,respectiv al digului, strabatandu-l de la baza la varf, se numeste diafragma sau nucleu.

Ecruisare
Modificare a proprietatilor fizico-mecanice ale unui metal ca urmare a unei prelucrari prin deformare plastica ce-i modifica structura cristalina; ca rezultat al ecruizarii, metalul astfel tratat sufera sub sarcina deformari mai mici decat in cazul metalului neecruisat.

Edicul
Constructie mica, izolata, situata intr-un spatiu public: chiosc de difuzare a presei, stalp de afisaj, adapost in statiile de transport in comun etc.

Edificiu
termenul este folosit pentru cladirile importante: cladiri cu functiune politico-administrativa, de cultura, de invatamant etc.

Edilitar
Privitor la administratia sau la lucrarile de folos public ale unui oras.

Elevatie
1. Elevatia este reprezentarea grafica, la scara, a fetelor verticale exterioare ale unei constructii, ale unei masini etc. 2. Elevatia este parte a unui element masiv de pod aflat deasupra terenului.

Eloxare
Oxidare electronica a obiectelor din aluminiu si aliaje de aluminiu, avand ca efect formarea pe suprafata acestora a unui strat de oxizi omogen, aderent si rezistent din punct de vedere mecanic si chimic. In functie de conditiile de desfasurare a acestui proces, precum si de unele tratamente ulterioare, acest strat de oxizi poate avea grosimi si culori diferite.

Emailuri
Sunt suspensii de pigmnenti in diferite lacuri, cu sau fara adaos de materialede umplutura, care dupa intarire dau pelicule colorate si opace, rezistente la actiuni exterioare.

Epoxidice
Grup de rasini sintetice utilizate indeosebi in domeniul lacurilor si a adezivilor de inalta rezistenta, utilizate intre altele si la repararea prin injectare sau lipire a elementelor de constructie din beton sau din alte pietre naturale sau artificiale.

Pages: 1 2 3

Comments are closed.