Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera G

Dictionar tehnic – litera G

Gabarit de cladire
(Constr.) Contur in interiorul caruia trebuie sa se inscrie, conform prescriptiilor autoritatilor, sectiunea perpendiculara pe fatada unei cladiri.

Geamul colorat termoabsorbant
Este un geam tras din masa de sticla, in care s-au agaugat oxizi metalici (de Co, Ni, Fe) care confera geamurilor proprietati absorbante (pana la 75%) de radiatii calorice si luminoase, folosite la ferestrele cladirilor expuse insoririi excesive.

Geamuri
Produse sub forma de foi sau placi obtinute din sticla topita prin tragere sau turnare si laminare.

Geamurile ornamentale
Se obtin prin turnarea pe o placa metalica a masei de sticla care apoi se valtuieste cu un rulou cu model decorativ in relief.

Geluire
Prelucrarea cu rindeaua. Termen echivalent: rindeluire.

Geodezic (dom)
Structura formata dintr-o retea de bare din lemn sau din metal, inscrisa intr-un gabarit sferic constituind sistemul de rezistenta al unei constructii cu destinatii variate: pavilioane de expozitie, adaposturi pentru unele instalatii etc.

Geodezie
Stiinta aplicata care se ocupa cu studiul formei si a dimensiunilor Pamantului, cu tehnica masurarii si a reprezentarii cartografice sau numerice a suprafetei lui.

Geotehnica
Ramura tehnica a geologiei care studiaza procesele geologice si fizico-mecanice ale solurilor (rocilor), a modului de comportare ale acestora in raport cu constructiile in vederea determinarii conditiilor de proiectare si executie a diferitelor lucrari ingineresti, a masurilor necesare pentru asigurarea stabilitatii acestora, precum si pentru punerea in valoare a rocilor utile in vederea folosirii lor in diverse domenii.

Gheremea
Element constructiv inglobat in zidarie in timpul executarii acesteia pentru a permite ulterior fixarea in cuie sau prin suruburi a tocului unei ferestre sau al unei usi. De regula, gheremelele se confectioneaza la dimensiuni si cu forme corelate cu cele ale caramizilor din care este excutata zidaria si sunt facute din lemn, asociat sau nu cu alte materiale (bare de otel, caramizi cu goluri longitudinale, prisme din beton etc.) sau din alte materiale ce pot primi cuie sau suruburi (unele betoane cu agregate vegetale etc.).

Ghips
Sulfat natural de calciu, utilizat ca materie prima pentru fabricarea diferitelor tipuri de ipsos.

Pages: 1 2 3

Comments are closed.