Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera F

Dictionar tehnic – litera F

Fatada
Reprezinta partile exterioare verticale ale unei cladiri. Fatada principala este fatada aflata inspre strada sau fatada unde se gaseste intrarea principala in cladire.

Faianta
1. Material ceramic poros, glazurat, folosit sub forma unor placi destinate incaperilor umede, a unor obiecte sanitare de calitate modesta si a unor produse de decoratie interioara. 2. Denumire data finisajului peretilor placati cu faianta.

Fasonare
Ansamblu de operatii efectuate in vederea prelucrarii materialelor brute (lemn, roca).

Feronerie
Denumire data productiei mestesugaresti ce are ca obiect realizarea pieselor metalice, indeosebi din otel, folosite in scop utilitar sau decorativ, in interiorul sau exteriorul cladirilor: grile de ferestre, lampadare, parapeti de balcoane etc. Totalitatea accesoriilor metalice ale ferestrelor si usilor: balamale, broaste, manere de manevrare etc.

Fereastra
1. Gol in peretii de inchidere ai unei cladiri, al carui rol este de a permite patrunderea luminii in interiorul cladirii. 2. Piesa executata din lemn, metal sau din alte materiale, prevazuta cu suprafete din sticla sau alt material transparent, care permite, dupa voie, inchiderea sau deschiderea golului ferestrei.

Ferma
Element al structurii de rezistenta al unui acoperis, format din bare constituite intr-un sistem triangulat, nedeformabil si rezistent pentru a permite rezemarea numai pe extremitati, fara puncte de sprijin intermediare. Fermele se pot executa din lemn, otel, beton armat etc.

Feronerie
1. Denumire data productiei mestesugaresti ce are ca obiect realizarea pieselor metalice, indeosebi din otel, folosite in scop utilitar sau decorativ, in interiorul sau exteriorul cladirilor: grile de ferestre, lampadare, parapete de balcoane etc. 2. Denumire generica data pieselor de mai sus. 3.Totalitatea accesoriilor metalice ale ferestrelor si usilor: balamale, broaste, manere de manevrare etc.

Feston
(Arh.) Element decorativ arhitectonic, pictat sau in relief, cu forme diferite, de cele mai multe ori ondulate, alcatuit din motive geometrice sau florale, inlantuite si impletite intre ele.

Feder
Mica proeminenta prevazuta in lungul muchiei unei piese de lemn sau de metal, care intra in canelura corespunzatoare (nut) a altei piese pentru a asigura o imbinare perfecta. Imbinarea poarta numele de imbinare nut si feder.

Pages: 1 2 3 4 5

Comments are closed.