Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera T

Dictionar tehnic – litera T

T.N.A. Tabloul National al Arhitectilor
Document care se publica anual in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Cuprinde: arhitecti cu drept de semnatura; conductori arhitecti cu drept de semnatura; arhitecti stagiari; conductori arhitecti stagiari; arhitecti, membri ai Ordinului Arhitectilor din Romania, fara drept de semnatura; arhitecti care nu sunt membri ai Ordinului Arhitectilor din Romania. Inregistrarea in TNA permite exercitarea profesiei in intreaga tara.

Tabachera
Luminator de dimensiuni mici, situat in planul invelitorii, care permite luminarea si aerisirea podului, precum si iesirea ocazionala pe acoperis: se executa sub forma unui capac metalic dreptunghiular prevazut cu geam, care acopera un rebot ridicat din invelitoare.

Tablier
Denumire data sistemului orizontal de rezistenta al unui pod, care poarta calea de circulatie; se compune, in general, dintr-un sistem mai simplu sau mai complex constituit din grinzi longitudinale si transversale, elemente de contravantuire, traversele sau placa de rezemare a caii etc.

Tagla
Semifabricat din otel de sectiune patrata sau circulara, obtinut prin laminare sau prin forjare, urmand a folosi la relaminarea de profile sau de tevi, la forjarea sau la matritarea de piese etc.

Talpa
Denumire data partii inferioare sau superioare, latite, a unui profil, a unei grinzi.

Taluz
Mal

Tamplarie
1. Activitate mestesugareasca din domeniul prelucrarii lemnului, avand ca obiect productia mobilei si a unor elemente de constructie precum usile si ferestrele. 2. Prin extensie: denumire folosita pentru usile si ferestrele constructiilor: tamplarie cu un rand de geamuri, tamplarie cuplata etc. 3. Impropriu folosit: tamplarie metalica, tamplarie din materiale plastice etc.

Tasare
Reducerea grosimii unui strat dintr-un material cu structura fibroasa sau granulara prin micsorarea spatiilor dintre fibre sau granule ca urmare a unei solicitari la compresiune sau a unei miscari vibratorii. 1. Tasarea constructiilor: Deplasarea pe verticala a constructiilor, datorata indeosebi tasarii solului sub actiunea sarcinilor transmise de fundatii dar si, uneori, altor cauze, precum trepidatii transmise solului de instalatii sau masini interioare sau exterioare constructiei, variatii ale nivelului apelor freatice, refularea laterala a pamantului de sub fundatii in sapaturi neprotejate. 2. Tasarea pamantului: Micsorarea golurilor dintre granulele de pamant, urmata de coborarea nivelului, sub actiunea greutatii proprii, a unei incarcari, a unei miscari ale solului sau a unor vibratii, prin imbibarea cu apa sau prin scadera nivelului apelor subterane.

Pages: 1 2 3 4 5 6

Comments are closed.