Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera I

Dictionar tehnic – litera I

Ignifug
1. Material care nu arde si nu intretine arderea, folosit pentru a apara materialele combustibile de actiunea focului prin marirea rezistentei lor la ardere. 2. Materialele ignifuge pot constitui ecrane care apara elementul protejat de contactul cu flacara, pot forma straturi termoizolante, pot constitui consumatori de caldura, intarziind astfel incalzirea elementului protejat etc.

Ignifugare
Tratarea unui material inflamabil sau combustibil prin acoperirea sau impregnarea sa cu materiale ignifuge pentru a-l proteja de foc si pentru a-i mari rezistenta la ardere.

Ignifugat
Caruia i s-a aplicat un tratament de ignifugare.

Igrasie
Umezire persisenta a peretilor unei cladiri ca urmare a retinerii umezelii in porii materialului din care acesti pereti sunt construiti. Igrasia poate avea drept cauze: proasta izolare impotriva umezelii din sol, realizarea zidariei din materiale higroscopice, darea in folosinta a unor spatii pentru activitati producatoare de umiditate (spalatorii, grupuri sanitare etc.) inainte de uscarea deplina a zidariei si betoanelor, proasta ventilare si proasta incalzire a spatiilor locuite pe timp de iarna etc.

Imobil
Constructie pentru locuit (cu mai multe etaje); cladire; casa.

Imprejmuire
Constructie definitiva sau provizorie, cu rolul de a delimita suprafete, arii sau parcele asupra carora exista forme de proprietate, executate pentru protectie impotriva intruziunilor, realizate din diferite materiale – beton, caramida, piatra, lemn, metal, inclusiv sarma ghimpata intinsa pe bulumaci, ori prin plantatii specifice.

Impuscatura
Deteriorarea locala a tencuielilor datorata exploziei in mortar a unor particule de var supra-ars care nu s-au stins in groape de var si se sting, cu intarziere, in contact cu umezeala mortarului sau chiar cu apa din zugraveala.

Inaltimea maxima a cladirilor
Exprima in metri si numar de niveluri conventionale inaltimea maxima admisa in planul fatadei, masurata intre teren (in situatia anterioara lucrarilor de terasament) si cornise sau limita superioara a parapetului terasei.

Incapere
Spatiul inchis dintr-o cladire limitat (in parte sau in intregime) de pereti, pardoseala si tavan.

Incarcare
Ansamblul fortelor si actiunilor exterioare care solicita un sistem la un moment dat. Termen echivalent: sarcina.

Pages: 1 2 3 4

Comments are closed.