Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera Z

Dictionar tehnic – litera Z

Zabrele
Denumire data barelor din lemn, metal sau beton armat, solicitate axial, ce compun un sistem de rezistenta de tipul “fermelor” sau grinzilor cu zabrele.

Zgura
Masa silicioasa spongioasa rezultata din unele procese industriale (extragerea fontei din minereul de fier) sau ca reziduu la arderea unor carbuni inferiori (zgura de cazan de termocentrala).

Zgura de sudura
(Tehn.) Strat de oxizi metalici cu caracter izolant intre sudura prin arc electric si aer, impiedicand racirea rapida. Are aspect sticlos, e casant si desprinde prin ciocnire.

Zgura expandata
(Constr.) Material spongios, cu greutate specifica aparenta mica, obtinut prin racirea brusca, intr-o cantitate de apa, a zgurei de furnal topite. Zgura expandata este intrebuintata ca material termoizolant sau ca agregat pentru betoane usoare, deoarece are o greutate volumetrica de 250-800 kg/m3.

Zgura granulata
(Constr.) Material granulat cu aspectul unui nisip fin cu muchii si colturi ascutite, obtinut prin racire brusca, in apa multa, a zgurei de furnal topite. Zgura granulata este intrebuintata ca agregat pentru betoane de zgura sau ca adaos la fabricarea liantilor hidraulici.

Zgurificare
(Termot.) Astuparea suprafetei libere a gratarului, a tevilor de fum, a tevilor de apa etc, la un cazan de abur, prin depunerea de zgura formata in timpul arderii combustibilului.

Zid
(Constr.) Element de contructie, cu grosime relativ mica in raport cu celelalte doua dimensiuni, executat din zidarie de diferite tipuri, dupa rolul pe care urmeaza sa-l indeplineasca si dupa materialele intrebuintate.

Zid de sprijin
(Constr.) Zid masiv, rezistent, execuat din beton, beton armat sau din zidarie cu mortar, bogat in ciment, uneori armat, de obicei intarit din loc in loc cu contraforturi, construit pentru a prelua impingerea pamantului unui taluz sau impingerea unei gramezi de material granular sau praf (de ex: intr-o magazie de cereale, de ciment etc.).

Zid despartitor
(Constr.) Perete despartitor executat din zidarie. Materialele intrebuintate pentru zidarie sunt, de obicei, caramida, plina sau gaurita, ori blocuri de beton si mortarul de var cu sau fara adaos de ciment.

Zid portant
(Constr.) Sin. Zid purtator (v.).

Zid purtator
(Constr.) Zid care constituie un element de rezistenta intr-o constructie, avand rolul de a sustine greutatile de deasupra (zidaria si planseele superioare, sarpanta acoperisului etc.). (= Zid portant).

Pages: 1 2 3 4 5 6

Comments are closed.