Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera H

Dictionar tehnic – litera H

Hala
Cladire amenajata, cu instalatiile necesare, unde se vand alimente (indeosebi carne); piata acoperita.
Sala de dimensiuni foarte mari, amenajata ca atelier in fabrici, ca sala pentru manifestatii sportive, culturale, pentru expozitii etc.

Hidrant
Dispozitiv la conductele de distributie a apei sub presiune, care permite deschiderea si inchiderea unuia sau a mai multor furtune in acelasi timp.

Hidroizola
A izola pentru a impiedica sau reduce infiltrarea sau orice alta actiune a apei asupra unei constructii.

Hidrotehnic
Ramura a tehnicii care se ocupa cu folosirea apei si cu proiectarea si executarea lucrarilor de folosire a apei, a energiei hidraulice si a lucrarilor de prevenire a distrugerilor provocate de ape. Privitor la hidrotehnica care apartine hidrotehnicii.

Hidrofor
Instalatie utilizata in cazurile in care reteaua de alimentare cu apa a orasului nu are suficienta presiune pentru a ridica apa la etajele superioare ale cladirilor; presiunea necesara impingerii apei dintr-un rezervor pana la inaltimea dorita se face cu ajutorul aerului comprimat.

Hidrofugare
Tratare in vederea insensibilizarii la actiunea apei.

Higrometru
Aparat pentru masurarea umiditatii aerului atmosferic.

Humus
Strat superficial al solului, cuprinzand in mare proportie produse de descompunere rezultate din desfasurarea vegetatiei plantelor.Termen echivalent: cernoziom.

Comments are closed.