Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera S

Dictionar tehnic – litera S

s
(Unit.) Simbol literal pentru secunda (unitate de masura a timpului).

S
1 (Chim.) Simbol literal pentru elementul Sulf.

S
2 (Unit.) Simbol literal pentru siemens.

Sabine
(Unit.) Unitate de masura pentru absorbtia acustica, egala cu absorbtia undelor sonore care se propaga intr-o camera inchisa, produsa de o deschidere a carei arie este de un picior patrat (0,0929 mp).

Sablare
Improscarea fetei vizibile a unui material sau produs, cu nisip sau cu alt material cu granule dure si aspre, in vederea curatirii sau a obtinerii unei suprafete mate sau satinate.

Sablare
(Tehn.) Improscare, cu ajutorul aerului comprimat, a unei vine de nisip cuartos, pe o suprafata metalica, cu scopul de a o curata de impuritati (nisip de turnatorie, rugina, vopsea etc.) sau, uneori, pentru a o netezi, ori pentru a o matui. Operatia se efectueaza intr-o instalatie de sablare, cu ajutorul unui aparat de sablare. Uneori, in locul granulelor de nisip se intrebuinteaza granule de fonta alba, dura, numite si nisip de otel.

Sabord
(Nav.) Deschizatura in peretii laterali ai unei nave, folosita pentru aerisire, pentru descarcarea si incarcarea marfurilor pentru scurgerea apei etc.

Sabordaj
(Nav.) Scufundarea intentionata a unei nave, de catre propriul ei echipaj.

Sabot
1 (Constr.) Imbracaminte metalica, fixata pe varful unui pilon de lemn sau de beton, pentru ca acesta sa nu se striveasca atunci cand patrunde in pamant, si pentru a usura patrunderea lui. (= Papuc). 2 (Petr. gaz.) Sin. Siu (v.). ~ se cablu purtator (Transp.) Piesa metalica in forma de foaie de arc, montata pe pilonul funicularului si pe care se reazema cablul purtator al acestuia. ~ de frana (Tehn.) Piesa de metal. de lemn etc., care la o frana efectueaza franarea propriu-zisa, prin frecare pe o roata sau pe un arbore solidarizat cu roate.

Sabotarea traversei
(C.f.) Cioplirea, la inclinarea necesara, a suprafetei superioare a unei traverse, pentru ca aceasta sa ia pozitia ceruta. Operatia se executa manual sau cu ajutorul unei masini de sabotat traverse.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Comments are closed.