Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera V

Dictionar tehnic – litera V

Vacuum
Fara aer. Termen echivalent: vid.

Vacuumare (a betonului)
Operatie de imbunatatire a calitatii betonului prin extragerea apei in exces, inainte de priza, realizata prin crearea unei subpresiuni la fata betonului cu ajutorul unor ventuze. Termen echivalent: compactare prin vacuum.

Vang
Grinda inclinata, dispusa in lungul rampelor scarilor, pentru a sustine treptele. Vangurile se pot afla de o parte si de alta a rampei, cumprinzand treptele intre ele numai intr-o singura parte sau, central, dedesubtul rampei.

Var
Denumire data liantilor ce se obtin prin arderea calcarelor.

Var bulgari
Denumire data varului gras ars, in starea in care rezulta din procesul de ardere in cuptoare a calcarului.

Var gras
Liant aerian obtinut prin arderea calcarului (piatra de var) si prin stingerea produsului obtinut (oxid de calciu – var nestins) in apa. Se capata o dispersie de hidroxid de calciu in apa (pasta de var), cu care, in amestec cu nisipul, se pot prepara mortare pentru zidarie si pentru tencuieli rezistente numai in mediu uscat.

Var hidraulic
Grupa de lianti cu proprietati hidraulice, obtinuti prin arderea unor pietre calcaroase ce contin si anumite cantitati de argila. ÃŽn timpul arderii, compusii calcarului si argilei se combina dand nastere unor substante hidraulice a caror proportie difera in raport cu cantitatea de argila continuta in calcarul folosit.

Var nestins
Denumire data varului gras ars care nu a suferit operatia de stingere; varul nestins se poate prezenta sub forma de bulgari, asa cum rezulta din procesul de ardere, sau sub forma de praf, obtinut prin macinarea bulgarilor.

Var pasta
Denumire data varului gras stins, in starea in care se afla dupa eliminarea prin decantarea si absorbtie in pamant a excesului de apa de stingere. Termeni echivalenti: pasta de var, var stins

Var slab
Var hidraulic obtinut prin arderea unor calcare ce contin un procentaj redus de argila. Face priza si se intareste numai in mediu uscat dar dupa desavarsirea intaririi, rezista si in mediu umed sau chiar sub apa la fel ca un liant hidraulic.

Pages: 1 2 3 4

Comments are closed.