Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera N

Dictionar tehnic – litera N

Nacela
Structura metalica (in general), ridicata sau avand sistem propriu de tractiune pe verticala(cataratoare, auto-ridicatoare) folosita ca mijloc de transport de materiale si/sau muncitori, fie la constructii inalte fie la constructii unde alte mijloace de transport pe verticala nu sunt posibile. Face obiectul unor omologari speciale in Romania (ISCIR). Masurile de securitate a muncii trebuie atent studiate, in special in legatura cu viteza vantului.

Nedeterminate
Structuri pentru care numarul de grade de libertate blocate depaseste numarul degrade de libertate posibil, in functie de sistemul de referinta ales (liniar, planar, spatial). Aceeasi notiune se aplica si elementelor componente (nedeterminare interioara).

Neportant
Denumire ce evidentiaza caracterul nestructural al unui element de constructie (ex.: “perete neportant”). Elementele neportante nu pot prelua incarcari de la alte elemente ale constructiei; se pot totusi deosebi elementele neportante autoportante care, neprimind sarcini de la alte elemente, isi poarta totusi propria greutate pe intreaga inaltime a cladirii, transmitand-o solului prin fundatii proprii, de elementele neportante purtate, care nu primesc sarcini de la alte elemente si care isi transmit propria greutate unor elemente structurale ale constructiei: plansee, grinzi, stalpi etc. Termen echivalent: nepurtator

Nervura
Element de rezistenta la solicitari transversale, realizat prin cutarea locala a unei foi de tabla sau prin ingrosarea locala cu armarea corespunzatoare a unei placi din beton armat. Grinda secundara, rezemand pe o grinda principala, in cazul unui planseu cu grinzi si nervuri; element de rigidizare dupa o dreapta sau o curba.

Nicovala
Unealta de otel sau de fonta folosita in atelierele de forja pentru sprijinirea pieselor de metal supuse prelucrarii, in operatiile de deformare plastica prin batere cu ciocanul.

Nisa
Adancitura (dreptunghiulara, in forma de arcada etc.) anume lasata intr-un zid, in peretele unei sobe, la o mobila etc., in care de obicei se asaza obiecte decorative, obiecte de uz casnic etc.; firida. Intrand amenajat pe o latura a unei incaperi, care serveste ca anexa a unei camere delocuit.

Nisip
Material granular de natura minerala, cu marimea bobului de cel mult 7 mm diametru, utilizat ca agregat in compozitia mortarelor si a betoanelor dar putand avea si numeroase alte utilizari in constructii.

Nit
Tija de metal (cilindrica) prevazuta cu un cap de diametru mai mare decat corpul, folosita la imbinarea pieselor metalice.

Pages: 1 2

Comments are closed.