Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera L

Dictionar tehnic – litera L

Lacrimar
Profil situat dealungul liniei inferioare a elementelor orizontale de fatada (cornise, brauri, solbancuri, traverse ale ferestrelor etc.), avand o sectiune aleasa astfel incat sa favorizeze formarea si desprinderea picaturilor de apa, impiedicand in acest fel apa de ploaie sa se prelinga pe fatada si sa o murdareasca.

Lacuri
Sunt solutii de substante peliculogene in solventi volatili cu sau fara adaos de ulei, care dupa intarire dau pelicule transparente (cu exceptia lacului de bitum) si lucioase.Intarirea lacurilor in majoritatea cazurilor este un proces fizic, bazat pe evaporarea solventului; la cele cu continut de ulei se produc si reactii chimice de oxidare a uleiului.

Lamba
Profil proeminent realizat pe cantul unei piese din lemn, beton, ceramica etc. in vederea imbinartii acesteia cu o alta piesa prevazuta cu un profil in forma de uluc.

Lamba-uluc
Sistem de imbinare dealungul a doua piese, realizat din asocierea unui profil iesit – lamba – cu care este prevazuta una dintre piese, cu un profil intrat – ulucul – apartinand celeilalte piese.

Lambriu
Imbracaminte de lemn sau din produse din lemn ca placajul, P.A.L, panelul, P.F.L. etc. care se aplica in incaperi, pe suprafata peretilor pentru a-i proteja sau numai in scop decorativ.

Lampa de lipit
Este una din sculele nelipsite din trusa muncitorului instalator, servindu-i la numeroase operatii de lucru ca: lipituri la tevi de plumbb, indoirea tevilor din material plastic, dezghetarea conductelor etc. Dupa scopul in care servesc, se deosebesc lampi cu spirt, lampi cu fitil, lampi cu pompa etc.

Lapte de var
Suspensie stabila de hidroxid de calciu (var stins) in apa; este folosit ca material de vopsitorie sub forma spoielii aplicata pe peretii tencuiti cu mortar de var si in deosebi pe cei cu lipitura de lut. Prin indepartarea excesului de apa, lapele de var devine plastic, transformandu-se in pasta de var.

Leasing imobiliar
Modalitate de finantare a constructiei unui imobil. Firma de leasing asigura fondurile necesare si executia imobilului conform cerintelor utilizatorului iar transferul de proprietate se face dupa achitarea sa integrala (rate, dobanzi, valoare reziduala). Pana la intrarea in posesie firma de leasing da utilizatorului imobilul in folosinta.

Lemn densificat
Material de inalta rezistenta obtinut prin supunerea la presiuni foarte ridicate a lemnului, impregnat sau nu in prealabil cu rasini sintetice. Termen echivalent LINGNOSTON ( denumire comerciala).

Pages: 1 2 3

Comments are closed.