Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera U

Dictionar tehnic – litera U

Uluc
Profil de forma unui sant cu care sunt prevazute unele piese din lemn pentru a se putea imbina cu alte piese, prevazute cu un profil proeminent (lamba). Termen echivalent: nut (scos din uz).

Umflarea betonului
(Chim. fiz., Constr.) Marirea volumului unei piese de beton in timpul prizei si al intaririi, provocata fie de prezenta in ciment a unor cantitati prea mari de oxid de magneziu, trioxid de sulf sau, in special, de oxid de calciu, care reactioneaza cu apa sau cu alte substante, rezultand astfel compusi expansivi, fie de marirea umiditatii betonului dupa intarire, umfland astfel gelurile. Umflarea betonului, ca si retragerea lui, pot duce la distrugerea piesei, daca aceste fenomene se manifesta cu intensitate mare.

Urs
(Constr.) Grinda de lemn asezata deasupra subursilor si care serveste drept grinda longitudinala de rezistenta a unui pod de lemn.

Usa
1. Deschidere in peretele unei cladiri, avand rolul de a permite circulatia intre incaperi sau intre interiorul si exteriorul cladirii. 2. Piesa executata din lemn, metal sau din alte materiale, care permite, dupa voie, inchiderea sau deschiderea golului de usa.

Usa armonica
Usa formata dintr-o structura extensibila si cu fetele din materiale flexibile sau din foi rigide articulate in asa fel incat la deschidere sa se stranga asemenea burdufului unei armonici.

Usa glisanta
Usa care se deschide prin alunecarea laterala a foii de usa.

Usa plianta
Usa cu mai multe foi prinse intre ele cu balamale, care pot fi adunate la una sau la ambele extremitati ale golului usii, deschizand asfel o comunicatie larga intre incaperi.

Utilitati urbane
Servicii ale firmelor specializate care asigura transportul/administrarea prin retele proprii ale resurselor energetice, ale fluidelor si ale altor materiale menajere/tehnologice (energie electrica, apa, canalizare, energie termica, gaze naturale, materii si materiale menajere) precum si servicii de telefonizare, transport urban si altele asemenea.

Urbanism
Stiinta al carei obiect il constituie sistematizarea asezarilor omenesti existente si proiectarea de asezari noi. Care tine de urbanistica, privitor la urbanistica; edilitar.
Referitor la constructia, sistematizarea si estetica orasului.

Utilaj
Totalitatea uneltelor, aparatelor, masinilor etc. necesare pentru efectuarea unei anumite lucrari sau pentru asigurarea procesului de lucru intr-o intreprindere, intr-un laborator etc.

Pages: 1 2

Comments are closed.