Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Home   Dictionar tehnic   Dictionar tehnic – litera R

Dictionar tehnic – litera R

Rabit
Plasa de sarma de otel, cu ochiuri patrate sau poligonale, utilizata in constructii la armarea tencuielilor si sapelor de mortar sau ca suport pe care se aplica mortarul (cu care se realizeaza tavenele suspendate ori se acopera golurile practicate in zidaria peretilor pentru trecerea conductelor de instalatii).

Radiator
Denumire data mai multor tipuri de aparate incalzitoare actionand prin radiatie sau prin radiatie si convectie, apartinand unui sistem de incalzire centrala sau alimentat local cu energie electrica sau cu gaze combustibile.

Radier
Talpa de fundare continua ce primeste sarcinile mai multor elemente verticale de sustinere si care se poate intinde sub intreaga suprafata a unei constructii.

Rama
Complex (schelet, cadru)din lemn, metal sau alte materiale format de regula din patru bare imbinate in forma de dreptunghi. La o rama situata in plan vertical, elementele orizontale se numesc traverse iar cele verticale se numesc montanti.

Rampa
1. Portine inclinata a unei scari. Termen echivalent: apripa de scara. 2. Dispozitiv de legatura intre caturile unei cladiri realizat din planuri inclinate continui cu panta mica, utilizat indeosebi la cladiri al caror specific impune circulatia intre nivele a unor mijloace de transport prevazute cu roti: autotransportoare in industrii si depozite, paturi pe rotile si mese rulante in spitale, autovehicule in garaje etc.

Raport de expertiza
Lucrare care consemneaza constatarile expertului tehnic legate de obiectul expertizei pentru cunoasterea starii sale tehnice, evaluarea nivelului de protectie in conditiile existente si cele viitoare (urmare a realizarii modificarilor propuse) si recomanda solutii tehnice pentru remedierea defectiunilor constatate si/sau pentru realizarea proiectului de modificare.

Rasina
Substanta amorfa vascoasa si inflamabila, secretata de unele plante conifere sau obtinuta pe cale sintetica, avand diverse intrebuintari (in prepararea lacurilor, cleiurilor, la obtinerea maselorplastice, ca adeziv etc.). ~ naturala. ~ sintetica.

Rasina formaldehidica
Familie de substante organice obtinute, de exemplu, prin condensarea de fenol cu formaldehida, reactie care conduce la rasini sintetice de mare valoare tehnica, numite bachelite sau fenoplaste.

Rasina epoxidica
Propan (bisfenol, dian) se obtine prin condensarea fenolului cu acetona, dupa care printr-o noua condensare cu epiclorhidrina se obtine rasina epoxidica. Proprietati mecanice excelente.Tratament pt. consolidare si bariera de vapori impotriva umiditatii crescute (max. 5%cm ) la sape grosiere, tratament antipraf la pardoselile din beton. Se foloseste la lucrarile de montaj parchet s.a.

Pages: 1 2 3

Comments are closed.